Putin chce obejít sankce – Rusku má pomoci kryptoměna krytá zlatem

0
(0)

Rusko již dlouho experimentuje s kryptoměnami. Nově se spekuluje o vytvoření kryptoměny, která bude kryta ruským zlatem.

Kryptoměny a Rusko

Na Rusko tvrdě dopadají sankce za porušování mezinárodních smluv. Kvůli útoku na Ukrajinu a její celistvost území se dostalo Rusko pod tlak mezinárodního společenství. Sankce dopadly s velkou sílou na ruskou ekonomiku.

Informace ze světa kryptoměn: Facebook chce představit svou platební kryptoměnu v roce 2020 – obejde banky?

Nově má pomoci při obcházení sankcí kryptoměna. Podle ruského deníku Tass chce místní vláda vytvořit a zakomponovat do své ekonomiku kryptoměnu, která bude kryta zlatem. Díky tomu, že se kryptoměny obchodují mimo standardní finanční kanály, by tak Ruská federace mohla obejít mezinárodní sankce.

K tomuto kroku již dříve přistoupil Irán, který je za svůj jaderný program také cílem sankcí. Obzvláště Spojené státy vytváří velký tlak na muslimskou zemi. Irán vydal svou kryptoměnu ve spojení se čtyřmi bankami.

Rusko na rozcestí

Ačkoliv mají kryptoměny pomoci obejít sankce, zároveň děsí ruský autoritářský systém. Kryptoměny mají totiž demokratizační tendenci v tom ohledu, že jejich uživatelé nejsou svázáni klasickými finančními toky a můžou tak obcházet státní dohled. A právě to je problém.

Rusko zvažuje založení vlastní kryptoměny, která bude kryta zlatem. Na druhé straně ale také zvažuje kompletní zákaz kryptoměn pro svou populaci. Elvira Nabiullina z centrální banky se k možnosti implementace kryptoměn do ruské ekonomiky vyjádřila chladně.

„Obecně jsme proti tomu, aby se do našeho monetárního systému zaváděly kryptoměny. Jsme skeptičtí k tomu, že by kryptoměny mohly fungovat jako náhražka nynějšího systému,“ vyjádřila se Nabiullina.

Rusko zatím v tichosti připravuje zákon, který by jeho obyvatelům zakázal veškeré nakládání s kryptoměnami. Ruské regulace digitálního prostoru ovšem míří ještě dále. Momentálně se spekuluje o budování systému firewallů, který by měl umožnit kompletní odříznutí Ruska od svobodného internetu. Mělo by se jednat o podobný systém, kterým disponuje Čína.

Využití kryptoměn pro státy

Rusko, Irán a Venezuela mají velmi podobný jmenovatel. Všechny tyto autoritářské režimy čelí významným, mezinárodním sankcím a pokouší se je obejít pomocí kryptoměn. Venezuela si vytvořila svou vlastní kryptoměnu Petro, která měla být kryta místní ropou.

Petro se ukázalo jako spektakulární selhání, které Venezuele nijak nepomohlo. Kryptoměna Petro nemá v podstatě žádnou hodnotu. Stejně jako místní Bolivar, který se momentálně využívá na výrobu tašek.

Jestli se Rusku podaří obejít sankce, tak zatím není jasné. Dá se ovšem předpokládat, že pokud by takováto cesta vznikla, může přijít větší regulační zátah na kryptoměny, a to na celosvětové úrovni.

Co číst dále:

Bosch a Ethereum – Technologický gigant testuje prototypy na ETH blockchainu

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasujících 0

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
12 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Vienna Pinnda

Putin bude mít kryptoměnu krytou zlatem asi tak krytou jako současná fiat měna jak se nám snaží tvrdit banky nebo tak krytou jako derivátní zlato kde dostaneš certifikát kde máš zlato uležené údajně v bance které si nikdy neviděl a nikdy ho ani neuvidíš ..

Petr

Prosím která měna je dnes kryta zlatem ? Snad nemyslíš korunu, usd nebo snad euro ??????
Žádná měna snad krom Švýcarského franku není kryta zlatem.

kohoutek.69

Pane ,vůbec to mu nerozumíte,má to jediný cíl ,likvidaci dolaru,který vlastně nemá žádnou cenu,je uměle udržován jako mezinárodní obchodní měna ničím nekrytá a v době potřeby znova tištěná.

Pepík Vissarionovič Stalin

Rusko ať si dělá co chce pokud si nechají srát rusáci na vlastní hlavy a chtějí mít svůj vlastní diktátorský režim odříznutý od internetu a místo toho jen náhražku internetovou ať ji mají pokud si Putin myslí že jejich vlastní kryptoměna zachrání ekonomiku a Bitcoin je zlo ať ji mají . Bitcoin Rusko rozhodně nepotřebuje Bitcoin nepotřebuje ani Venezuelu ani Irán ani Čínu Bitcoin si žije vlastním životem a rozhodně se bez těchhle státu dokáže obejít ale otázkou je jestli tyhle státy se dokážou obejít bez Bitcoinu.Bitcoinu stačí jen 5% obyvatel na téhle malé zemi aby se rozebral do posledního Satoshi zbytek světa bude mít smůlu stejně a nejlepší na to je to že těch 5% bude stále ubývat díky přelidnění lidí na světě , neboli Bitcoinu bude čím dál méně ale a populace lidí na téhle planetě čím dál více .co k tomu stačí aby se Bitcoin rozebral do posledního Satoshi ? šikovná reklama kterou si může zaplatit každá Velryba co má největší podíl v Bitcoinu , to samé platí i co se týče obchodů kde v podstatě mas adopci Bitcoinu můžou udělat opět Velryby z největším podílem Bitcoinu ,Jak ? úplně jednoduše díky svému bohatství můžou postavit svůj byznys na Bitcoinu a tím že budou mít své vlastní e-shopy kamané řetězce obchodu či něco podobného postavené na Bitcoinu , jsme jen na začátku éry kryptoměn a je to všechno o lidech a opravdu stačí velmi málo aby Bitcoin udělal velké věci a proto Bitcoin Rusko ani jim podobné státy nepotřebuje , stačí se podívat na Švýcary Japonce kde jsou ekonomicky vyspělé a Bitcoin přijaly skoro jako vlastní měnu a tyhle státy moc dobře vědí proč to dělají .

Tom Mat

lidstvo potřebuje nikoliv Bitcoin, ale suroviny, vodu a potravu. Žádná měna ani crypto nazařídí život na Zemi. A zdroje jsou především v Rusku.

Atos

Rusko už téměř nemá dostupné zdroje , kterými by mohlo disponovat . Většinu zdrojů v Rusku těží zahraniční investoři a ti pomalu z Ruska odcházejí . Je to proto , že dostupné suroviny jsou nízké kvality a potencionální místa pro těžbu jsou v nedostupných oblastech , kde je těžba ekonomicky nerentabilní . A navíc je Rusko jednu z předních zemí s nejvíce znečištěnými vodními zdroji , takže ani té vody tam není nadbytek .

kohoutek.69

No ty jsi tomu zase dal.

gerf654sgarf564

Ale p1čov1ny. Bitcoin a iné crypto ide poslať aj cez SMS alebo dokonca analógové voľné pásmo naprieč celou zemou, na tom či máš alebo nemáš pripojenie na internet vôbec nezáleží.

Tom Mat

Takový blábol může snad napsat jen pacient Bohnic a to ještě v nejpřísnějším režimu.

sqr

…Ruská kryptoměna by při krytí ztlatem nejspíš měla mít větší šance, než ta venezuelská, krytá ropou. Jen vymyslet, jak ji dostat/mít pod kontrolu státu, aniž by přitom přestala být kryptoměnou…

Alan

Kryptomena kryta zlatem? To jsme se ale nasmali.

olda

Putin může dělat co chce když na to má, na rozdíl od ČR, která měla roku89 100t zlata a dnes necelých 10t.

spot_img