Odsouzen k zániku? „Ten pravý bitcoin“ mizí z burz, jeho cena znatelně klesla

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Bitcoin
Bitcoin
3
Fotogalerie

Digitální měnu s označením Bitcoin SV na některých předních světových burzách brzy nekoupíte ani neprodáte. Tam, kde s ní obchodovat lze, ale cena uvedených virtuálních mincí od začátku týdne citelně klesla. V pondělí stál jeden Bitcoin SV 70 dolarů, během čtvrtka se obchodoval pod 60 dolarů.

Přední světové burzy jako Binance či Kraken se rozhodly Bitcoin SV stáhnout ze své nabídky. Důvodem jsou prý opakovaná prohlášení hlavní postavy projektu Bitcoin SV Craiga Wrighta, ve kterých se hlásí k autorství původního bitcoinu bez přívlastků. Ten je momentálně dominující kryptoměnou. O svém autorství však Wright komunitu zastánců virtuálních měn a odborníků na ně dosud nedokázal přesvědčit.

Situaci Bitcoin SV komplikuje ještě skutečnost, že s podporou této kryptoměny skončila z obdobných důvodů také populární on-line peněženka na digitální mince Blockchain.com. K tzv. delistování z burz či peněženek obecně dochází v momentě, kdy kryptoměna ztratila svou hodnotu či se v jejím fungování vyskytla kritická chyba.

„Jde pro nás o unikátní případ, dosud jsme k delistování za okolností jako v případě Bitcoin SV nesáhli. Na rozhodnutí budeme částečně obchodně biti, ale věříme, že děláme správnou věc," uvedl podle serveru The Block šéf Krakenu Jesse Powell. „Tým za projektem Bitcoin SV se začal chovat zcela v rozporu s hodnotami, které Kraken a celá širší komunita zastánců kryptoměn vyznává. Začalo to lživými výroky, pokračovalo výhružkami a žalobami proti lidem, kteří Bitcoin SV kritizují," zní další vysvětlení ze strany Krakenu. Wright na záměry burz reagoval v blogovém příspěvku, kde píše o nynějším fungování dominantní kryptoměny, kterou údajně stvořil, jako o podvodu živeném cenzurou.

Případ Bitcoin SV odráží dlouhodobější spory Craiga Wrighta s komunitou vývojářů a zastánců originálního bitcoinu. Ačkoliv se Wright prohlašuje za jeho tvůrce, směr, kterým se posléze vývoj digitální měny vydal, označuje za chybný a v rozporu s myšlenkou bitcoinu coby prostředku běžných plateb. Podle mínění Wrighta udělali programátoři chybu, když například odmítli jednorázově výrazně zvýšit transakční kapacitu bitcoinové sítě a místo toho volí postupné kroky. Přívlastek „SV“ v případě Wrightova projektu má označovat sousloví Satoshi Vision. Právě entita s názvem Satoshi Nakamoto se podepsala pod prvotní programovou dokumentaci bitcoinu. Jde o pseudonym, který podle některých odhadů označuje nikoliv jednu osobu, ale menší skupinu lidí.

Tím však kontroverze kolem Wrighta nekončí. Jím podporovaný Bitcoin SV je ve skutečnosti upravenou kopií kryptoměnu, která se od původního bitcoinu odštěpila v létě 2017 a nese přídomek bitcoin cash. Ani v tomto případě se však Wright nedokázal s jejími zastánci shodnout na dalším směřování této virtuální měny, a rozhodl se tak pro vlastní vývojovou větev. Bitcoin Cash tak nakonec z této války „bitcoinových klonů“ vychází jako dosavadní vítěz, přestože se obchoduje ani ne za desetinu hodnoty originálního bitcoinu. V celkovém žebříčku digitálních měn je ale čtvrtou nejhodnotnější kryptoměnou.