Poslat Bitcoin bez pomoci internetu už není fikce, ale realita!

5
(1)

Jak jsme vás již informovali v přehledu zpráv, Rodolfo Novak zveřejnil na Twitteru výsledky svého velice zajímavého experimentu, kdy se vzhledem k obavám z vládních zásahů a možného sledování pokusil najít novou cestu, jak by šlo provádět Bitcoinové transakce bez nutnosti připojení k internetu či satelitu.

Podařilo se mu úspěšně odeslat BTC pomocí vyskofrekvenčního rádia a navíc skrz sněhovou bouři. Jelikož se jedná o poměrně zajímavé téma, rozhodli jsme se mu věnovat ještě jeden samostatný článek.

Výzkumníci se snaží nacházet stále nové a nové způsoby, jak by bylo možné přenést Bitcoin bez použití internetu. To je velice důležité, protože by to uživatelům umožnilo se připojit k Bitcoinové síti i v případě, že by se některá země rozhodla vypnout internet. V minulosti již například úspěšně otestovali využití satelitu.

Bitcoin odeslaný přes vysokofrekvenční rádio

Experiment začal Novakovým dotazem, kdo by chtěl zkusit přijmout Bitcoin pomocí WSPR/FT8. Vhodný kandidát se ozval až druhý den a na vznesený dotaz odpověděl pomocí SDR a antény. S využitím aplikace JS8Call poslal Novak úspěšně BTC z Toronta v Kanadě do Michiganu ve Spojených státech.

Tento úspěch nenechal chladným ani jednu z nejznámějších postav kryptosvěta, programátora a kryptografa Nicka Szaba, který na svém Twitteru zveřejnil příspěvek o úspěšném poslání Bitcoinu přes státní hranici bez použití internetu či satelitu, jen s využitím ionosféry přírody.

Bitcoinové transakce off-line

Existuje několik zemí, které nejsou virtuálním měnám (včetně Bitcoinu) příliš nakloněny. V poslední době se často v této souvislosti mluví třeba o Číně či Venezuele. Použití vysokofrekvenčního rádio signálu k přenosu BTC je naprostou novinkou. I když bychom určitě byli rádi, kdybychom tuto metodu nikdy nemuseli pro transakce s kryptoměnami využít, je velmi pozitivní vědět, že funguje. Může se totiž v budoucnu stát, že uživatelé v některých zemích budou muset třeba tuto metotu použít, aby zůstali k Bitcoinové síti připojeni.

Mimochodem nejedná se o sci-fi. Podle nedávno zveřejněných zpráv ruský prezident nařídil, aby se země odpojila od internetu. Cílem tohoto experimentu je zjistit, jak je jejich ekonomika schopná přežít bez připojení k této síti. To je naprosto jasný příklad, co mohou některé země udělat s jejich propojením do kyberprostoru. Více informací o plánovaném odpojení si můžete přečíst například zde (v angličtině).

Je jasné, že v případě války by Rusko či jiné státy měly být připraveny k odpojení se od internetové celosvětové sítě. Bitcoin tak bude muset najít nové způsoby, jak bude možné vypořádat jeho transakce.

Dalším způsobem, jak lze odeslat BTC bez připojení k internetu, je prostřednictvím aplikace TxTenna ve spolupráci s peněženkou Samourai Wallet. Toto řešení využívá bezpečnou a soukromou síť bez cenzury, ve které si uživatelé (po synchronizaci telefonu s aplikací) mohou posílat své Bitcoiny přímo mezi dvěma zařízeními, bez nutnosti připojení k internetu.

Mohlo by vás zajímat: Jak používat Bitcoin anonymně? Detailní návod pro rok 2019 

Závěr

Je určitě skvělé vědět, že vývojáři přemýšlí i nad těmito scénáři a že existují funkční postupy, jak lze provádět Bitcoinové transakce off-line. Za svou osobu jen dodám, že pevně doufám, že je snad nikdy nebudu muset (z důvodu vypnutí internetu) v naší malé zemi použít.

Co číst dále?

[Bezpečnost] K čemu je VPN a proč začíná být její používání nutností

Zdroj:
usethebitcoin.com

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasujících 1

Buď první kdo článek ohodnotí

Přihlásit k odběru
Upozornit na
guest
3 Komentáře
nejstarší
Nejnovější S nejvíce hlasy
Zpětná vazba na text v článku
Zobrazit všechny komentáře
Zee Prime

Už v říjnu jeden vývojář použil GoTennu, ale nešlo to na tak dlouhou vzdálenost: http://bitcoinonline.cz/2018/10/18/vyvojar-dokazal-poslat-btc-bez-internetu/

Vladimír Dědek

Tyjo, rádiem posílat transakce, to by mne nenapadlo 🙂

Milan

Rozumie niekto tomu ako sa tie transakcie dostanu k taziarom, na blockchain bez internetu? Dik 🙂

spot_img