Hlavní obsah

Přes tragické pády airbusů byl rok 2009 v letecké dopravě z nejbezpečnějších

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory tragickému pádu letadel nad Atlantikem a u Komorských ostrovů byl loňských rok v oblasti bezpečnosti dopravy v případě letadel vyrobených západními firmami druhým nejúspěšnějším v dějinách, a to hned po roce 2006. Vyplývá to ze zprávy Mezinárodní asociace leteckých přepravců, o níž v úterý informovala stanice CNN.

Foto: Reuters

Záchranáři vytahují trosky zříceného airbusu v Atlantiku.

Článek

„Letecká doprava je stále nejbezpečnějším způsobem cestování. Když se podíváme do statistik, vidíme, že nehody jsou stále vzácnější,“ řekl mluvčí asociace pro severní Ameriku Steve Lott. V průměru v loňském roce havarovalo jedno letadlo západní výroby z 1,4 miliónu. Jinými slovy, kdybyste létali každý den, statisticky byste takto mohli cestovat 3859 let bez havárie.

Když už se loni nehody přihodily, piloti je v 30 procentech případů zvládli, což podle Lotta ukazuje na jejich lepší výcvik. Téměř třetinu - 26 procent - nehod loni tvořily případy, kdy letadla nezvládla zastavit na ranveji. Desetina havárií se navíc udála na zemi, například když do letadla narazilo vozidlo letištní obsluhy.

Celkový poměr nehod byl loni podstatně vyšší v Rusku či v Číně, ovšem vzdušný provoz nad těmito zeměmi se na celosvětovém objemu letecké dopravy podílejí z pouhých dvou procent.

Mezinárodní asociace leteckých přepravců zastřešuje 230 aerolinií z celého světa. Statistiky o nehodách vede od roku 1964.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám