Izrael ochromila půldenní stávka. Nefungovalo letiště, banky či burza

boj za izraelský průmysl

Izrael ochromila půldenní stávka. Nefungovalo letiště, banky či burzaNOVÉ
továrna Teva Foto:

Foto: Shutterstock

1
Svět
Sdílet:

K uzavření letiště, bank, burzy i ministerstev vedla půldenní statisícová stávka v Izraeli. Protest odborů z veřejného sektoru byl reakcí na masové propouštění, které před několika dny ohlásila farmaceutická společnost Teva. Neděle je v Izraeli začátkem pracovního týdne, stávka trvala do pravého poledne místního času.

Burza cenných papírů v Tel Avivu se kvůli stávce rozhodla zkrátit obchodování. Telavivské letiště Ben Guriona přerušilo provoz, což se dotklo i spojů z Evropy.

K protestu se proti původnímu plánu nepřidali řidiči autobusů ani strojvůdci. Odbory se totiž rozhodly umožnit vojákům návrat na jejich základny.

„Bojujeme za zaměstnance Tevy s cílem zachránit izraelský průmysl… a vyslat signál, že propouštění je až tím posledním, nikoliv prvním krokem ve veřejném i soukromém sektoru,“ řekl šéf hlavní odborové organizace Histadrutu Avi Nisenkorn. „Je odpovědností státu, aby zabránil, že tisíce izraelských rodin zaplatí za (chyby vedení Tevy),“ dodal podle agentury Reuters.

Společnost Teva Pharmaceutical Industries plánuje v rámci restrukturalizace svých globálních aktivit zrušit 14.000 míst. To odpovídá zhruba čtvrtině její celkové pracovní síly. Firmě to má snížit náklady a pomoci při splácení vysokého dluhu.

Teva je největším světovým výrobcem generických léků, tedy kopií produktů, kterým vypršela patentová ochrana. Působí i v České republice, kde zaměstnává asi 1600 lidí. Generální ředitel české divize Teva Czech Industries (TCI) Jaroslav Chylík tento týden uvedl, že podnik bude příští rok pokračovat v náboru pracovníků.

Čtěte také: Tisíce Rumunů se loučily s králem Michalem I. Pohřbu se účastnil i princ Charles

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články