Lidové domky: Odsouzený Hric nenastoupil do vězení, soud zvažuje mezinárodní zatykač

Kauza Lidové domky: Odsouzený Hric zmizel, soud zvažuje mezinárodní zatykač (zdroj: ČT24)

Klienti zkrachovalé společnosti Lidové domky stále nedostali zhruba čtyřicet milionů korun, které vložili do projektu levného bydlení u Prahy. Bývalý jednatel společnosti Pavel Hric byl potrestaný za zpronevěru šesti lety. K trestu ale nenastoupil a zmizel. Právě on měl přitom podle rozsudku klientům škodu nahradit. Soud nyní zvažuje, že na muže vydá mezinárodní zatykač.

Hric podle soudu připravil klienty Lidových domků často i o celoživotní úspory. Už v červenci měl nastoupit do vězení.

„Do věznice se nedostavil, a tak předsedkyně senátu zaslala policii takzvaný příkaz k dodání pana Hrice do výkonu trestu,“ řekla ČT mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Soud nyní zvažuje, že na Hrice vydá mezinárodní zatykač.

Bývalý šéf společnosti Lidové domky začal po krachu firmy působit ve Slaném. V centru města si otevřel kamenictví. Firma měla podobný předmět podnikání jako zkrachovalé Lidové domky. Kamenictví je nyní zavřené a sousedé Hrice už několik měsíců neviděli.

Pavel Hric s klienty Lidových domků uzavíral smlouvy a vybíral zálohy. Peníze ale zmizely a policie je nikdy nedohledala. Podvedení klienti na odškodné čekají marně. „Myslím si, že už peníze bude mít někde ulité,“ poznamenal loni u soudu jeden z poškozených.

Sám Hric je přitom přesvědčený, že lidem nic dávat nemá. „Myslím si, že bych neměl nic platit,“ řekl loni v únoru České televizi. Na otázku, zda mu není líto lidí, kteří přišli o peníze, pak odpověděl: „Je, ale mně je líto i mě, protože jsem tam přišel taky o nějakých dvacet milionů.“