Z ministerstva školství odejde i druhý politický náměstek

Po nástupu nového ministra školství Roberta Plagy (ANO) odejde z úřadu i druhý politický náměstek Petr Pavlík (ČSSD). Sám zatím termín svého odchodu neví, pracovat ale bude na Univerzitě Karlově, kde působí už nyní. Odchod už před Pavlíkem oznámil náměstek za KDU-ČSL Jaroslav Fidrmuc. Plaga, který sám začínal jako politický náměstek, chce podle Fidrmuce posty politických náměstků zcela zrušit.

Pavlík se má stejně jako Fidrmuc ještě sejít s ministrem Plagou. Kromě práce na ministerstvu působí Pavlík jako vyučující na Fakultě humanitních studií Univezity Karlovy. Druhý politický náměstek Fidrmuc také zatím neví, kdy ve funkci skončí. „Pan ministr (Plaga) mi oznámil, že bude rušit pozice politických náměstků,“ řekl v pátek.

Na resortu školství je kromě politických náměstků ještě šest odborných. Sedmým byl nový ministr Plaga, který měl na starosti vysoké školy a výzkum. Na úřadě sám Plaga začínal v roce 2015 jako politický náměstek za ANO.

Politické náměstky odvolají podle médií například i noví ministři vnitra a financí. Na ministerstvu vnitra skončí jako náměstkyně Monika Pálková a z pozice náměstka ministryně financí odejde náměstek Ondřej Závodský. Oba jsou členy KDU-ČSL, která byla jednou z koaličních stran v uplynulém volebním období.