Muž v Austrálii měl domlouvat obchody pro KLDR včetně komponentů do raket

Australští policisté zatkli muže ze Sydney, kterého viní z domlouvání obchodů pro Pchjongjang, včetně prodeje komponentů používaných v balistických raketách. Jeho cílem prý bylo zajistit severokorejskému režimu příjmy ve výši desítek milionů dolarů.

Zatčený Chan Han Choi podle policie prostřednictvím šifrovaných komunikačních kanálů jednal o dodávkách zbraní hromadného ničení. Také se měl snažit ujednat prodej severokorejského uhlí do Indonésie a Vietnamu.

Vyšetřovatelé proto vznesli obvinění na základě více než dvacet let starého zákona o zbraních hromadného ničení. V Austrálii jde o první takový případ. Aktivity 59letého naturalizovaného Australana podle policie navíc porušovaly sankce OSN i Austrálie proti KLDR.

Policie: Jde o věrného agenta Severní Koreje

„AFP (australská federální policie) má za to, že tento muž byl věrným agentem Severní Koreje, který věřil, že jedná ve prospěch nějakého vysokého vlasteneckého cíle,“ řekl asistent komisaře Neil Gaughan. Zadrženému hrozí až deset let vězení, úřady mu odmítly možnost propuštění na kauci.

Policie má prý důkazy o tom, že muž byl v kontaktu „s vysoce postavenými činiteli Severní Koreje“. Čelí celkem šesti obviněním v souvislosti se snahami dohodnout prodej uhlí, naváděcího softwaru pro balistické střely a severokorejského zbrojního know-how jiným „mezinárodním entitám“.

„Severní Korea je nebezpečný, bezohledný a zločinný režim, který ohrožuje mír v regionu. Své aktivity financuje porušováním sankcí OSN, a to nejen prodejem surovin, jako je uhlí, ale také prodejem zbraní, drog a počítačovou kriminalitou,“ prohlásil premiér Austrálie Malcolm Turnbull. 

Policie ale ujistila, že Chanovo počínání nepředstavovalo pro Australany žádné přímé ohrožení. „Vím, že tato obvinění vypadají hrozivě. Chci proto jasně říct, že nenaznačujeme, že by se kdy na australskou půdu dostaly jakékoli zbraně nebo součásti střel,“ uvedl Gaughan. Veškeré aktivity se podle něj odehrávaly v zahraničí.