Dva mrtví a desítky zničených budov. Jáva se vzpamatovává ze zemětřesení

Při zemětřesení, které v pátek před půlnocí místního času zasáhlo nejlidnatější indonéský ostrov Jávu, zemřeli dva lidé. Otřesy měly sílu 6,5 stupně. Úřady vydaly pro pobřežní oblasti varování před tsunami. Zhruba po dvou hodinách jej odvolaly. Desítky domů se v postižené oblasti zřítily nebo jsou vážně poškozené.

Zemětřesení udeřilo ve 23:47 místního času a podle americké geologické služby USGS se jeho ohnisko nacházelo v hloubce 91 kilometrů.

Silné záchvěvy byly cítit po celém ostrově i v hlavním městě Jakartě, vzdáleném asi 200 kilometrů od epicentra. Otřesy, při kterých se v metropoli rozkývaly výškové kancelářské i obytné budovy, trvaly asi 30 sekund.

Do svých domovů se lidé začali vracet až druhý den

Obyvatelé měst a vesnic na pobřeží se hned po otřesech dali na panický úprk do výše položených míst. Domů se začali vracet až v sobotu po rozednění, když bylo jasné, že už nic nehrozí. Do zasažených oblastí míří humanitární pomoc.

Ve zbrocených domech zemřeli dva lidé

Mluvčí úřadu pro likvidaci následků živelních katastrof Sutopo Purwo Nugroho upřesnil, že podle dosavadních zpráv přišli při zemětřesení o život 62letý muž a 80letá žena. Zemřeli v troskách svých zřícených domů.

Nejvíce postižené jsou regiony kolem měst Tasikmalaya, Pangandaran a Ciamis, které se nacházejí v blízkosti epicentra otřesů. Podle mluvčího Nugroha se zhroutily více než čtyři desítky domů a vážné škody jich utrpělo nejméně 65.

Indonésie leží ve vysoce seizmicky aktivní tichomořské oblasti. Zemětřesení přesahující intenzitu šesti stupňů tam nejsou nijak vzácná.

Vydáno pod