Pardubický kraj si vybírá železničního dopravce. Ve hře jsou dráhy i Regiojet s Leo Expressem

Události v regionech: Nová smlouva by měla přinést modernější vlaky na regionálních tratích (zdroj: ČT24)

Pardubický kraj si vybere dopravce, kterému zprostředkuje evropské dotace na nákup nových vlaků. Zakázku zadá kraj dopravci přímo bez veřejné soutěže, vybírá však ze tří nabídek, kromě Českých drah oslovil i Regiojet a Leo Express.

V Pardubickém kraji zatím jezdí na osobních a spěšných vlacích především starší vozy z 80. let nebo malé a pozvolna stárnoucí motorové Regionovy. Mělo by se to změnit, nové však nebudou pouze vlaky, ale možná i dopravce. Oslovil hned tři. „Je to Regiojet, Leo Express a České dráhy,“ shrnul náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS).

Nové soupravy by měly přijít především na tratě z Pardubic přes Hlinsko do Havlíčkova Brodu, ze Svitav do Žďárce u Skutče, z České Třebové do Zábřehu, do Chornic a do Letovic či lokálku Choceň–Litomyšl.

Dopravce, kterého si kraj vybere, by ale měl začít jezdit na většině regionálních železničních linek v celém kraji. „Je tam záruka, že železnici udržíme ve velkém bloku, se kterým se dá do budoucna hýbat bez toho, aby vznikly případné problémy,“ vysvětlil technolog železniční dopravy Jiří Pálka.

Dosud se podobné rozhodování mezi dopravci týkalo spíše menších souborů tratí, ať šlo o veřejné soutěže v Libereckém kraji, nebo například nedávný výběr dopravce pro šumavské lokálky v jižních Čechách.

Koho si kraj vybere, má být zřejmé v příštím roce. Pokud dojde ke změně dopravce, převezme ten nový dopravu v roce 2019.