Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Před volbami chce Brod rekordně investovat. Kupují voliče, říká opozice

  18:33
Pořádně roztočit kohoutky na konci volebního období se rozhodlo vedení radnice v Havlíčkově Brodě. Zastupitelé schválili rozpočet na příští rok, v němž chtějí proinvestovat téměř čtvrt miliardy korun. Výdaje na investice jsou o sto milionů vyšší než letos. Podobně se koalice zachovala i před minulými volbami.
Rekonstrukce koupaliště má být největší investicí Havlíčkova brodu v příštím roce. Výměna bazénových van s keramickými obklady za nerezové by měla přijít na 42 milionů.

Rekonstrukce koupaliště má být největší investicí Havlíčkova brodu v příštím roce. Výměna bazénových van s keramickými obklady za nerezové by měla přijít na 42 milionů. | foto: archiv MAFRA

Přijde poslední rok volebního období a investice města se výrazně zvyšují. Taková situace vládne v Havlíčkově Brodě. A podle tamní opozice to není náhoda. Například na příští rok si vedení radnice jen na investice nachystalo 230 milionů, o sto milionů víc než na letošek.

„Opakuje se to každé volební období. Na poslední rok před volbami si koalice pravidelně naplánuje ohromné množství investic. Na voliče tím udělá dojem. Jenže ne všechny akce jsou připravené a několik se jich vždy odkládá do let dalších. To už ale nikoho z koalice netrápí, protože tou dobou je po volbách,“ kritizuje Milan Plodík z opoziční KSČM.

Jeho slova podporuje pohled na rozpočet pro rok 2014, kdy se také konaly komunální volby. Tehdy zastupitelé schválili kvůli investicím výrazně deficitní rozpočet se schodkem 80 milionů korun. Kvůli neuskutečněným akcím byl však nakonec deficit o polovinu nižší

„Investice jsou tak vysoké kvůli několika dražším akcím, které je příští rok nezbytné udělat. Samozřejmě ale musí zbýt i na obvyklejší výdaje, jako jsou opravy ulic, škol a rozvoj bytového fondu,“ brání rozpočet na příští rok starosta města Jan Tecl (ODS).

Nejvíc peněz se utopí v koupališti a prostaví na stadionu

Brod v příštím roce počítá s příjmy ve výši 596 milionů korun. Oproti tomu výdaje by měly dosáhnout 674 milionů. Schodek ve výši 78 milionů chce pokrýt přebytky z minulých let. „Peníze máme na účtech. Nemáme žádné úvěry a ani se žádné vzít nechystáme,“ podotkl Tecl.

Nejvyšší částka půjde do městského koupaliště. Do letní sezony je nutné vyměnit bazénové vany s kachličkovým obložením za nové, nerezové. Práce už začaly. Výměna by měla přijít na 42 milionů.

„V bazénech se objevuje čím dál víc závad, odpadávají kachličky, odlupují se rohy. Ročně nás oprava stojí několik set tisíc korun. Loni jsme kvůli tomu museli sezonu ukončit předčasně,“ obhajuje vysokou investici místostarosta Čeněk Jůzl (KDU-ČSL).

I druhá největší investice už byla zahájena. Je jí rekonstrukce atletického stadionu Na Losích. Sportovní stánek by měl dostat novou umělou dráhu místo dosavadní škvárové. Obnoveny by měly být všechny sektory pro technické disciplíny a stadion bude mít i nový trávník. Na to všechno je v rozpočtu vyčleněno 36 milionů.

„Zrekonstruovaný stadion bude odpovídat podmínkám vrcholových atletických soutěží. Bude na něm možné vykonávat všechny atletické disciplíny kromě hodu kladivem. To by až příliš poničilo trávník,“ prohlásil místostarosta Libor Honzárek (TOP 09).

Desítky milionů padnou na přestavbu náměstí i úpravy parku

Ke třiceti milionům se může vyšplhat rekonstrukce střední a jižní části Smetanova náměstí. „Přesnou cenu ještě neznáme, momentálně běží výběrové řízení,“ pravil Honzárek.

Druhé nejdůležitější náměstí v Brodě by mělo být kompletně modernizováno. Upraveny budou chodníky i zelené plochy. Středem náměstí se bude klikatit cesta s potokem, na spodní straně vznikne nová tržnice, staré stromy a keře mají být vykáceny a nahrazeny novými.

„Smetanovo náměstí je atypickým prostorem. Není to tak úplně náměstí, je to spíš sídlištní park s velkou volnou plochou. Ta je nesmírně cenná, je ale potřeba ji podstatně upravit,“ vysvětloval už dříve architekt Aleš Burian, který náměstí novou podobu vtiskne.

Necelých dvacet milionů pak má v příštím roce jít do dlouho plánované úpravy části parku Budoucnost. Mezi budovou AZ centra a rybníkem Hastrman, tedy v nejvyužívanější části parku, má dojít k podstatným úpravám cest, zpevnit bude třeba hráz rybníka s vodopádem. Na ploše dnešního hřiště vyroste budova se zázemím pro návštěvníky a údržbu parku, vedle by měl přibýt amfiteátr, to vše doplní herní prvky pro děti.

Řada investičních akcí je závislých na získání evropských či státních dotací. Pokud by se městu nepodařilo s žádostmi o ně uspět, ušetří přibližně 30 milionů korun.

Při sestavování rozpočtu se museli úředníci poprat i se zvyšováním platů. To od Nového roku nařídila vláda u všech státních zaměstnanců. „Jenže žádné peníze na to neposlala, takže jsme je museli najít sami u sebe,“ podotkl starosta Tecl.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako Vlastníci. V každém větším domě je někdo problémový, říká správce

16. dubna 2024

Premium Opravy, nefunkční zámek, ale i třeba únik plynu řeší jednatel společnosti Český správce Libor...

Hasiči nacvičovali ve studni záchranu lidí z hloubky, rovnou ji vyčistili

18. dubna 2024  17:26

Žďárští profesionální hasiči trénovali ve čtvrtek odpoledne záchranu lidí z hloubky. Aby prostředí...

Spása z divize? Asi jednorázový tah, hlásí Zbrojovka k „oživení“ veterána

18. dubna 2024  15:27

Už posun trenéra z divizního béčka bylo v podání vedení Zbrojovky Brno překvapením, když klub v...

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...