Bajer (Soukromníci): Andrej Babiš by měl kvůli EET zvážit setrvání ve funkci premiéra

15.12.2017 18:03

Páteční nález Ústavního soudu ve věci elektronické evidence tržeb je velkou porážkou někdejšího ministra financí a dnešního premiéra Andreje Babiše.

Bajer (Soukromníci): Andrej Babiš by měl kvůli EET zvážit setrvání ve funkci premiéra
Foto: Soukromníci
Popisek: Petr Bajer, předseda Strany soukromníků České republiky

Ústavní soud totiž nejen konstatoval, že došlo k porušení demokratických principů při schvalování zákona o EET, ale především odložil 3. a 4. vlnu zavádění EET, protože odporuje znakům právního státu, tedy především předvídatelnosti a právní jistotě podnikatelů. Navíc zakázal, aby účtenka obsahovala DIČ živnostníků, tedy jejich rodné číslo, neboť tím docházelo k nesmyslnému zveřejňování osobních údajů těch nejmenších podnikatelů.

Nález Ústavního soudu je natolik zásadní, že ve velkém popírá dosavadní argumentaci  a silácká prohlášení Andreje Babiše a dalších propagátorů zavádění EET. Strana soukromníků ČR byla první, kdo zcela odmítal plošné zavádění elektronické evidence tržeb a její zneužívání ke šmírování všech podnikatelů v naší zemi. Přestože Ústavní soud nakonec nezrušil celý zákon, je nám známo, že pět soudců Ústavního soudu se dokonce přiklánělo k jeho úplnému zrušení.

Proto považujeme verdit soudu za naše velké vítězství. Prokázali jsme totiž, že EET není ústavně komfortní, že to nemůže být vláda, která bude prstem ukazovat na podnikatele, které zahrne či nezahrne do povinnosti vést EET a že zákon zásadním způsobem zasáhl do právní jistoty živnostníků a jeho podstatné části jsou v rozporu se zásadami demokratického právního státu.

V této souvislosti proto vyzýváme předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, aby zvážil setrvání ve funkci premiéra. Jeho klíčový zákon, o který opíral své dosavadní politické angažmá, totiž Ústavní soud doslova rozmetal a poukázal na šlendriánský přístup během jeho zpracování i zneužívání moci při jeho schvalování.

Především jsem však rád, že dlouhodobá kritika Strany soukromníků ČR a bezkopromisní odmítání EET nevyznělo naprázdno. Díky nálezu Ústavního soudu jsme ochránili tisíce řemeslníků, malých živnostníků i např. prodejců na vánočních trzích od nesmyslné povinnosti zavádět EET.

Strana soukromníků ČR vytrvá ve své snaze o zrušení EET jako celku. Nepolevíme v úsilí přesvědčit poslance a senátory o tom, že EET nic státu nepřínáší a pouze zatěžuje podnikatelské prostředí v České republice zcela neúčinnou regulací.

Petr Bajer
předseda Strany soukromníků České republiky 

reklama

autor: PV

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

odklad

Dobrý den, hodně se teď řeší odklady do škol. Zajímalo by mě, proč v tomto směru vedeme? A jak se díváte na jejich zrušení, jak někteří navrhují? Máte dojem, že jsou zneužívány nebo je chyba jinde? Mám s odkladem zkušenost a přijde mi, že by jejich zrušení nadělalo víc škody než užitku. Děkuji za od...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Západu schází reálný cíl, kterého chce na Ukrajině dosáhnout

13:09 Seďa (SOCDEM): Západu schází reálný cíl, kterého chce na Ukrajině dosáhnout

Je velmi nebezpečné a nezodpovědné přilévat pomyslný olej do ohně ozbrojeného konfliktu na Ukrajině.…