Referendum o vystoupení z EU je nesmyslné. Odchod by nás poškodil, uvedl Zaorálek

Interview ČT24 s bývalým ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (zdroj: ČT24)

Situace kolem migrační krize pro Řecko a Itálii dnes již není tak dramatická. Uvedl to v pořadu Interview ČT24 bývalý ministr zahraničí a poslanec Lubomír Zaorálek (ČSSD). Český premiér Andrej Babiš (ANO) dříve varoval, že tlak na uprchlické kvóty může vést více států k vystoupení z Evropské unie. Podle Zaorálka by to v případě Česka znamenalo prudký nárůst nezaměstnanosti. Pořádat referendum o odchodu z EU je podle něj nesmyslné.

„Pokud bychom vystoupili z Evropské unie, tak této zemi bude okamžitě hrozit veliký růst nezaměstnanosti. Firmy, které tu dnes jsou, protože jsme v EU, budou odcházet. Viděl jsem odhady, že by to znamenalo 400 tisíc lidí bez práce,“ uvedl Zaorálek.

Kdyby skutečně hrozila možnost vystoupení České republiky z Unie, je Zaorálek ochotný jezdit po republice a o těchto číslech a hrozbách mluvit před veřejností.

Řešením potíží je společné jednání

Co se týká migrace, České republice podle Zaorálka mimo jiné vadil fakt, že „90 procent migrantů se dostává do Evropy pomocí kriminálních organizací“. Prosakovaly informace, že kontakty tohoto organizovaného zločinu sahají do politických kruhů, podotkl.

Kromě problému migrace podle bývalého šéfa diplomacie Evropa za poslední čtyři roky prošla mnoha dalšími krizemi. Ať už se jednalo o ekonomickou krizi Řecka, Ukrajinu či teroristické útoky v evropských městech. „Ukázalo se, že jediná cesta je, že jsme schopni se v klidu dohodnout na strategii, jak z toho ven,“ uvedl. 

Ztráty pro Ukrajinu jsou nezvratné

Dopředu se ovšem podle něj nehýbe situace na Ukrajině a to se zřejmě minimálně do prezidentských voleb v Rusku nezmění, podotkl. „I kdyby teď Rusko předalo Donbas Ukrajině, tak už by to stejně byla pro Ukrajinu pohroma, protože je tam tři a půl milionu lidí, kteří žijí v dost hrozných podmínkách, ta sociální situace je strašná,“ řekl Zaorálek.

„Náklady na rekonstrukci a renovaci toho území by pro ukrajinskou vládu byly obrovsky veliké. Takže ty ztráty tu jsou, nedá se od toho utéct, i kdybychom se teď dohodli. To poškození je obrovské,“ podotkl s tím, že bez ruského angažmá by konflikt ani současné problémy nevznikly.

Přijmout sankce vůči Rusku přitom podle Zaorálka bylo to nejmenší, co mohla Unie udělat. „EU nezbývá nic jiného, než trvat na sankcích vůči Rusku,“ uvedl.