Každý jsme dostali nějaký úkol, popsal Brabec fungování nové vlády. A žádná čistka, kterou se straší, se prý nechystá

14.12.2017 23:11

Nová vláda má za sebou první den v úřadu. Nově se zabydluje devět ministrů ze čtrnácti, pro pět z nich je prostředí známější, protože posty zastávali už v předchozí vládě. Některým ale přibyly povinnosti. Místopředseda kabinetu Richard Brabec by tak k šéfování resortu životního prostředí měl nově také zastřešovat ekonomické ministry. Jak se chystá na další funkční období v resortu, prozradil ve čtvrtečním pořadu Události, komentáře.

Každý jsme dostali nějaký úkol, popsal Brabec fungování nové vlády. A žádná čistka, kterou se straší, se prý nechystá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

Co se týká plánů do prvního týdne, jde spíše o velkou kontinuitu. „Jde o věci, které nečekají v legislativě, ale v praktické poloze. Dnes jsme třeba s  ministrem průmyslu hovořili o strategických věcech týkajících se nerostných surovin, s ministrem zemědělství zase o vodě. To jsou hořáky, které nespí,“ dodal Brabec.

Brabec už delší dobu před volbami také naznačoval, že jako velmi neustrojná a nesystémová mu připadá agenda vody, jež je mezi čtyřmi resorty. „Byli bychom rádi, aby byla pouze pod jedním resortem, nejlépe pod ministerstvem životního prostředí. Ale s ministrem zemědělství jsme se shodli, že debata o výměně kompetencí je spíše na příští měsíce, a ne na týdny,“ dodal  Brabec.

Richard Brabec je nyní vicepremiérem v jednobarevné vládě, funkce vicepremiéra podle něj smysl má, i když ne zrovna koaliční. „Určitě jsme to neudělali proto, abychom si hráli na koalici v rámci menšinové vlády. Každý jsme dostali nějaký úkol. Já například ten, abych koordinoval ekonomické ministry, což je alternativa toho, že jsou tam společné projekty, na které premiér nebude mít čas,“ upřesnil.

Babišova vláda zatím nemá důvěru. V tom, že budou změny dělat ministři vlády, která nemá důvěru, ale Brabec problém nevidí. „Otázka je, co jsou zásadní změny. Rozmohl se zde nešvar, že podle sebe soudím tebe. My žádnou čistku neplánujeme,“ řekl.

Programové prohlášení by ministerstvo životního prostředí chtělo jednotlivým partnerům představit v příštím týdnu. „Asi v programu nebude nějaká revoluce, klíčové je to, že voda by se měla stát věcí nejvyššího veřejného zájmu,“ řekl.

Nyní bude Brabec členem týmu, který bude za předsednictví vlády jednat o programovém prohlášení. Na závěr uvedl, že vyjednávání o důvěře vlády neberou na lehkou váhu ani v případě možnosti druhého pokusu. „My chceme udělat maximum, abychom důvěru získali,“ uzavřel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…