Napodobeniny figurek Lega v nacistických uniformách na Amazonu. Vhodné od sedmi let, píše prodejce

Klára Čeperová
Aktualizováno 14. 12. 2017 20:18
Soukromý prodejce vystavil na Amazon Marketplace napodobeniny postaviček Lego. Na petici za jejich stažení je už přes 1600 podpisů.
Postavičky Lego v nacistických uniformách
Postavičky Lego v nacistických uniformách | Foto: Amazon

Röttenbach - Na Amazon Marketplace mohou zákazníci nakoupit zboží od nezávislých prodejců. Když Manuel Hegel hledal na serveru dětské vánoční dárky, našel figurky podobné těm ze stavebnice Lego. Prodejce z Frankfurtu uváděl, že jsou vhodné pro děti od sedmi let.

Místo dělnických montérek nebo policejní čepice však na sobě figurky pojmenované "Heinz" nebo "Wolfgang" měly nacistické uniformy, které nosili příslušníci SS v druhé světové válce.

Postavičky Lego v nacistických uniformách
Postavičky Lego v nacistických uniformách | Foto: Amazon

Aby Hegel internetové tržiště na problém upozornil, napsal petici, ve které zároveň Amazon žádá, aby se situací zabýval. K petici se připojilo více než 1600 lidí.

"Postavičky jsou velmi podobné lego figurkám, vyobrazují ale symboly nacistického Německa včetně říšské orlice a lebek a mohou ovlivňovat děti, které by si s takovými hračkami hrály. Vnímaly by totiž nacistické symboly jako běžné," píše autor v petici.

Zároveň upozorňuje, že výrobci podobných "hraček" jen využívají vzhledu lega a tím ničí dobré jméno firmy vyrábějící stavebnice i prodejního portálu Amazon.

Společnost Lego napodobeniny odmítá. "Z lega vznikají nejrůznější modely i umělecká díla. Popularita stavebnice vedla ale bohužel také k vytvoření produktů, které bychom nikdy nevyráběli ani jejich výrobu nepodporovali. Postavičky nejsou v souladu s hodnotami skupiny Lego," říká mluvčí společnosti pro střední a východní Evropu Andrea Faflíková. Jestli společnost proti prodejci podnikne další kroky, nechtěla zatím komentovat.

Mnoho inzerátů, které podobné hračky nabízely, už nakonec podle Hegela z německého Amazonu zmizelo, některé ale zůstávají stále aktivní.

E-shop se k petici ani k tomu, že na jeho portálu prodejci nabízejí figurky v nacistických uniformách, nevyjádřil.

 

Právě se děje

Další zprávy