Hlavní obsah

Novým daňově uznatelným benefitem pro zaměstnance budou od ledna knihy

Novinky,

Novela zákona o dani z příjmů umožní firmám od ledna poskytovat zaměstnancům příspěvek na knihy s daňovým zvýhodněním. Dosud tak přispívaly na kulturní, vzdělávací či sportovní aktivity. Nově půjde platit benefitními kartami nebo poukázkami v knihkupectvích, která mají smlouvu s jejich provozovatelem. Příspěvek na nákup knih bude osvobozen od daní a pojistného pro zaměstnance. Příští rok by měla část firem i zvýšit hodnotu svých stravenek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V knihkupectvích bude možné od 1. ledna 2018 uplatnit například karty Flexi Pass Card nebo poukázky Flexi Pass od společnosti Sodexo. Seznam knihkupectví, kde budou moci lidé tyto benefity využít, se zveřejní právě v lednu.

Podle online průzkumu serveru Předvýběr mezi třemi tisícovkami zaměstnavatelů hodlá rovněž příští rok více než třetina firem zvýšit hodnotu stravenek, které poskytují svým pracovníkům.

„Souvisí to s dobrým stavem ekonomiky, navíc stravenky patří trvale k důležitým zaměstnaneckým benefitům,“ osvětlil v listopadu důvody František Boudný, obchodní ředitel Předvýběru. [celá zpráva]

Dle letního průzkumu personální agentury Grafton Recruitment nicméně zaměstnanci považují stravenky spíše za standard, nikoli za benefit.

Sport, školky i právní poradenství

Benefity mohou být skutečně téměř jakékoli. Zaměstnavatelé dnes nabízejí nejen stravenky, ale celoročně platí svým lidem sportování a relaxaci, vzdělávací kurzy, přispívají na penzijní připojištění, zajišťují školky.

Na sportovní aktivity přispívají dle kvalifikovaných odhadů dvě třetiny firem a podniků. Například kartu MultiSport, se kterou je možné navštívit přes 1500 sportovních a relaxačních zařízení v ČR a na Slovensku, zaměstnancům u nás poskytuje přes 2000 firem.

Jak již Novinky informovaly, v poskytování výhod se proměňují i odbory. Jejich hlavní službou je poskytování bezplatného právního poradenství a zastupování zaměstnanců u pracovněprávního sporu. „Poskytované výhody závisí na jednotlivých svazech a organizacích. Řada z nich přispívá členům na penzijní připojištění,“ uvedla mluvčí ČMKOS Jana Kašparová. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám