Vinyla posedmé upozorňuje: Tohle byste měli slyšet

Vinyla zveřejnila nominace za rok 2017 (zdroj: ČT24)

Desku, počin a objev roku vybírají posedmé hudební ceny Vinyla. Do nominací se mimo jiné dostaly se svými nejnovějšími počiny duo Kalle a kapela Wild Tides, kteří jsou letos také v nominacích na hudební ceny Apollo. Obě ocenění vznikla jako protiváha ke komerčnější anketě Anděl.

Kalle, hudební duo z Tábora, své desky nahrává doma v obýváku. Veronika Buriánková a David Zeman se na hudební scéně zjevili před třemi lety. Porotu Vinyly letos nadchli i druhým albem Saffron Hills.

Wild Tides, jak si říká pražské trio s energickým zápalem, na svém poslední albu Sbohem a šáteček vzdávají hold českému textu i šedesátým letům.

Do výběru se také dostala posthardcorová kapela Pacino s dlouhohrajícím debutem Půl litru země. Podle porotců se u nich „pod špinavým povrchem skrývají silné emoce a bušící srdce“.

A čtveřici nominací na desku roku uzavírá album Feed Goals od Enchanted Lands producentky a umělkyně Barbory Polcerové.

Projekt je nominován i na objev roku, kde mu konkuruje nervně-pochmurný projekt Lavra a českobudějovické kvarteto Sýček, které hraje psychedelický rock i dreampop.

Mezi počiny se dostal kazetový label Genot Centre díky svým aktivitám, k nimž patří například tzv. spací koncerty, a dvě alba. Reedice desky Planeta haj od skupiny Máma Bubo, která vzkřísila „polozapomenutý artefakt české alternativní scény z poloviny osmdesátých let“, a charitativní nahrávka Superhrdinky, která pomohla ženám bez domova.

Vítěz z hlasování hudebních publicistů vzejde 21. února. Cílem Vinyly ale podle organizátorů není ani tak rozdávat ocenění jako nominacemi poukázat na zajímavé projekty, které jsou tak trochu na okraji zájmu nejen médií.