Čas prosperity pociťují i zaměstnanci. Přibývá firem, které vyplácejí koncem roku peníze navíc

Události: Štědré vánoční odměny pro zaměstnance (zdroj: ČT24)

Šlapající české hospodářství a napjatá situace na pracovním trhu přejí zaměstnancům. Vánoční odměny nebo třinácté platy jim letos dá více firem než loni. Z šetření Hospodářské komory ČR zároveň vyplývá, že čím větší firma, tím spíše zaměstnanci bonus dostanou.

Finanční přilepšení svým pracovníkům tak letos plánovalo 47 procent dotázaných firem, zatímco loni zmíněné benefity poskytlo 39 procent podniků. 

Část podniků už odměny vyplatila, část to udělá po Novém roce. Například ve firmě na výrobu kancelářského nábytku Techo (počet zaměstnanců 200, výše odměny 1 až 3 měsíční mzdy) už zaměstnanci část bonusů dostali. Jejich výše je podobná jako loni. 

„Druhá část bonusů bude vyplacena po finanční uzávěrce, v novém roce, až spočítáme, jak dopadl rok, a v závislosti na výsledcích,“ řekla výkonná ředitelka firmy Alžběta Procházková Šimonková. 

  • Třináctý plat plánuje na přelomu roku vyplatit 71 procent velkých firem s více než 250 zaměstnanci. To je podobný podíl jako loni. 
  • Benefit ale letos nabízí výrazně více malých firem do deseti zaměstnanců (31 procent), loni to bylo o deset procentních bodů méně.
  • Zdroj: Šetření Hospodářské komory ČR

Také v IT firmě Red Hat (počet zaměstnanců 1000, výše odměny ½ měsíční mzdy) dostávají pracovníci 13. plat po částech. „Zaměstnanci dostávají půlku měsíční mzdy před prázdninami a půlku měsíční mzdy před Vánocemi a je to nárokové – takže pro všechny. Není to jako kvartální bonusy, které jsou podle výkonu,“ uvedl ředitel Radovan Musil. 

  • Hospodářská komora odhaduje, že odměna bude v průměru kolem 30 tisíc korun, nejčastěji 15 tisíc až 35 tisíc Kč.

Letos se dařilo též společnosti Sedlecký kaolin. Zaměstnanci to poznali už v listopadové mzdě. „Každý rok zcela pravidelně dáváme speciální odměny na konci roku, vždycky za listopad, a to zhruba ve výši 30 procent hrubého mzdového tarifu,“ řekl ekonomický manažer firmy Radomil Gold.

Vánoční odměny dostali rovněž pracovníci v mladoboleslavské Škodě Auto – k listopadové výplatě 10 tisíc navíc pro každého. „Celkový průměrný letošní bonus včetně jednorázových prémií dosáhne téměř 100 tisíc korun brutto na zaměstnance,“ informoval vedoucí komunikace Škody Auto Tomáš Kotera. 

„V podmínkách, kdy je lidí málo, tak jedinou možností je nějakým způsobem zvýšit jejich příjmy. Ať už v podobě běžného, řádného platu, respektive mzdy anebo v podobě nějakých benefitů,“ podotkl ředitel odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR Ladislav Minčič. 

Vůbec nejčastěji před Vánocemi dávají svým pracovníkům 13. plat anebo odměny firmy ve stavebnictví (61 procent podniků) a zpracovatelském průmyslu (54 %). Přibývá ale i malých firem, tedy těch do deseti zaměstnanců, které tento benefit vyplácí.