Krizí sužované Rusko vymírá. Putin chce více dětí, rodiny si mají přilepšit

Horizont ČT24: Putin chce zvýšit v Rusku porodnost (zdroj: ČT24)

Ruský prezident Vladimir Putin ohlásil plán, který má pomoct zvýšit porodnost v zemi a osvěžit demografickou politiku. V Rusku žije přes 146 milionů lidí, ročníky z devadesátých let jsou však extrémně slabé a ruská společnost bude v nejbližších dekádách stárnout. Podpora mladých rodin se tak nejspíš stane hlavní linií Putinovy kampaně před březnovými prezidentskými volbami. Má o ní hovořit i během čtvrteční bilanční konference, kterou bude portál ČT24.cz přenášet živě.

Rodina se třemi a více dětmi je dnes v Rusku výjimkou a prezident Putin to chce změnit. Při narození prvního potomka mají rodiče dostávat rok a půl v přepočtu 4000 korun měsíčně. Další peníze pár získá na druhé a třetí dítě.

„Náklady na realizaci tohoto opatření budou v nejbližších třech letech 144 miliard a 50 milionů rublů,“ vyčíslil Putin.

Putin chce podpořit rodiny s více dětmi
Zdroj: ČT24

Stát má na podporu mladých rodin uvolnit v nejbližších letech na půl bilionu rublů, v přepočtu asi 180 miliard korun. Vedle finanční podpory mladých rodin se mají podle prezidentova plánu stavět i nové jesle, mateřské školky a dětské nemocnice.

Psycholožka Alena Taryševová má s manželem pět dětí a za pomoc státu je ráda. Rodinné rozpočty díky ní nebudou napjaté jako dnes a umožní dětem dopřát další kroužky, zážitky a vzdělání. Kromě peněz by ale ocenila, kdyby se politici snažili změnit i myšlení společnosti. Mnoho Rusů se totiž dívá na rodiče s více dětmi jako na podivíny.

„Pro mě a mého muže je to (více dětí) hodnota. Mnoho lidí se nás ale ptá, jestli nevíme, jak funguje biologie, nebo proč nepřemýšlíme,“ stěžuje si Taraševová.

Plán na podporu porodnosti počítá i s ulehčením rodičům. Do dvou let má vzniknout v předškolních zařízeních na 326 tisíc nových míst.

Podpora rodin jako předvolební tah

Vladimir Putin ohlásil program na podporu mladých rodin necelé čtyři měsíce před prezidentskými volbami, ve kterých hodlá obhajovat mandát.

Politolog Pavel Salin v načasování vidí začátek předvolební kampaně. Zároveň ale podle něj Rusko dospělo do fáze, kdy demografickou situaci řešit prostě musí. „Obyvatelé chtějí žít lépe, zabezpečit rodinu a děti. Stát se snaží na tyto potřeby reagovat,“ říká. Rodinám s více dětmi proto bude stát pomáhat i s hypotékou na větší byty.