EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Daniel Kotula: V roce 2018 ceny nemovitostí ještě porostou. Zlom nastane až za rok

 

Stejně jako úrokové sazby u hypoték, rostou i ceny nemovitostí. Daniel Kotula, majitel společnosti RE/MAX City a realitní makléř, v minulém rozhovoru správně předpověděl, že nemovitost se vyplatí koupit do roku 2017. Podle něj ceny bytů a domů v příštím roce nadále porostou, ale nárůst už nebude tak dramatický. Příští rok očekává růst cen nemovitostí v průměru o 5 – 10 procent.

Loading



 


Kupují si lidé teď spíš menší byty, aby ušetřili?
Určitě existují např. rodiny, pro které je jedinou finanční možností koupě bytu 2+1 namísto 3+1, který by se jim hodil, avšak nejedná se o podstatný trend. Lidé jsou ochotni se silně zadlužit kvůli většímu bydlení, a pokud jim nestačí vlastní zdroje, půjčí si v rámci rodiny nebo využijí úvěry ze stavebního spoření.
Nahrává tedy momentální situace spíše pronájmům?
Pronájmy jsou aktuálně také velmi drahou možností. Stejně jako ceny nemovitostí se i ceny nájmů za poslední roky zvedly o desítky procent. Také záleží, ve které lokalitě chceme bydlet. Pokud mluvíme např. o Praze, pak u větších bytů splátka hypotéky znatelně převyšuje nájemné srovnatelného bytu, tedy nájem může být dobrou alternativou. V mimopražských lokalitách je velmi časté, že nájmy jsou srovnatelné s výší splátky hypotéky.

Ceny nemovitostí budou klesat v období ekonomické stagnace

Jak myslíte, že ovlivnily změny v hypotékách přístup ke koupi nového bydlení? Mají teď lidé větší obavy z pořízení nového bytu?
Určitě změny vliv mají, avšak ne zásadního charakteru, aby sílu poptávky citelným způsobem snížily. Chuť kupovat je vysoká a kupující jsou ochotni hledat různé cesty k řešení financování nákupu. Změny budou mít nejvyšší dopad v období ekonomické stagnace či propadu, o to více ceny nemovitostí v tomto období klesnou.
Jak se na již nastolená doporučení ČNB díváte vy, je to podle vás dobrý nápad?
Rozumím důvodům, proč jsou podobná opatření ČNB prosazována. Chybí mi zde však celkový pohled na fungování ekonomiky, úvěrů a investic do nemovitostí. Ceny nemovitostí jsou mimořádné vysoké v celém vyspělém světě, a čím je některá lokalita ekonomicky úspěšnější metropolí, tím jsou ceny nemovitostí ještě vyšší.
Ceny nemovitostí rostou s množstvím peněz v ekonomice, se snižujícími se úrokovými mírami a přesunem kapitálu. A toto žádná opatření ČNB nedokáží změnit, jen mohou v některém období růst přibrzdit, v jiném mohou zase umocnit propad cen.
Jak jste tedy hodnotil zákon zvyšující pravomoci ČNB v době, kdy jej projednala vláda, a vypadalo, že ho stihne projednat i sněmovna?
Osobně mě zaráželo, jak novela vládou a sněmovnou jednoduše prochází vzhledem k tomu, jak zásadní nové pravomoci by zákon ČNB poskytoval. Pokud by se stanovily úvěrové parametry přísně, hypoteční trh by to zasáhlo.

Zlom v cenách nemovitostí přijde v roce 2019

Vím, že je to věštění z křišťálové koule, ale jak se podle vás budou vyvíjet ceny nemovitostí?
V roce 2018 budou ceny nemovitostí i nadále růst, i když ne již tak silně jako v minulých letech. Pořád trvá, že jsme v období výborné ekonomické situace, a to se v příštím roce podle všeho nezmění. Zvyšující se úrokové sazby mají na poptávku v období prosperity minimální vliv.
Negativně působí opatření ČNB, avšak je potřeba si uvědomit, že na hypotéku je financováno jen cca polovina koupí nemovitostí a hypoteční banky jsou závislé na tom, aby hypotéky byly poskytovány ve větším množství. Tedy doporučení ČNB budou aplikována jen do určité míry. Očekávám růst cen nemovitostí v průměru o 5 – 10 procent. Zlom v cenách nemovitostí přijde až v období, kdy začne růst nezaměstnanost, platy začnou stagnovat a podnikatelé budou bojovat o přežití. To nepřijde dříve než v roce 2019.
Děkuji za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *