Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pár kliknutí, koupeno i zaplaceno. Jak poznat podezřelé e-obchody

Vánoce se přesunuly na síť, až 91 % dospělých uvádí, že alespoň některé dárky pořizují v e-shopech. Mnozí zvládají na dálku objednat i občerstvení, výzdobu či úklid. V euforii z toho, jak je to snadné, však mnohdy zapomínají na bezpečnost.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Na nákupy vánočních dárků zbývá ještě pár dní, kdo však chce objednávat věci v e-shopech, měl by si pospíšit. Ačkoli někteří obchodníci slibují dodat dárek včas, i když objednávku odkliknete až 18. prosince, spoléhat na to je trochu riskantní. Urychlit celou věc můžete, když budete platit kartou přes internet - obchodník má peníze obratem, vletí do skladu, zabalí zboží a pošle.

Jenže k platbám přes internet mají mnozí lidé nedůvěru. Je oprávněná? Systému obecně se věřit dá, ten je bezpečnější než třeba nosit hotovost v peněžence. „Nakupování kartou on-line je pohodlné a naprosto bezpečné. Stačí, když spotřebitel dodržuje několik základních pravidel a jeho osobní i platební údaje i finance zůstanou při placení on-line v úplném bezpečí,“ uvádí Marcel Gajdoš ze společnosti Visa. Mezi hlavní zásady podle něj patří:

  • vždy platit jen na vlastním zařízení
  • nevyužívat veřejné wi-fi
  • prověřovat si důvěryhodnost obchodníka

Pozor na internet zadarmo

Pohodlné nakupování nemusí být jen „z klidu domova“, jak s oblibou lákají reklamy. Sedíte na nádraží a čekáte na zpožděný vlak. Tak se kouknete po dárcích, s chytrým telefonem je snadné nejen vybrat a objednat, ale i hned zaplatit.

Průzkum:

Platíte kartou na internetu?

45 % - nikdy
33 % - ano, ale jen vyhrazenou kartou
14 % - ano, jakoukoli kartou
8 % - ano, kreditní kartou

Bezpečnost řeší dvě třetiny Čechů

33 % - O bezpečnost se zajímají, ale nejsou důslední: třeba nevymýšlejí různá hesla do jednotlivých aplikací.

31 % - Berou bezpečnost na internetu vážně: jsou opatrní, mění hesla, mají zabezpečený mobilní telefon.

36 % - S bezpečností si hlavu nelámou, dodržují jen ty nejzákladnější principy, například neotvírají přílohy e-mailů od neznámých odesílatelů.

Zdroj: Česká bankovní asociace

Samo brouzdání po internetu je bez rizika, ale jakmile se schyluje k placení (ať už kartou, nebo převodem), měli byste si ověřit, že telefon využívá vaše předplacená data, a ne veřejnou wi-fi. Placení přes ni je totiž oním rizikovým momentem, kterého může k získání vašich platebních údajů využít třeba někdo, kdo je jen připojený stejně jako vy, nemusí to být sám provozovatel sítě.

Pozor i na platby do zahraničí

Když objednáváte zboží z ciziny, platí v podstatě ty samé zásady, jak se vyhnout zneužití platebních údajů, jako když nakupujete v tuzemských e-shopech.

Pozor si však musíte dát ještě na jinou věc: podívejte se, kde obchodník sídlí. Teď nejde o zneužití platby, ale o případnou reklamaci. Můžete totiž narazit na obchod, který se tváří jako německý, adresa má příponu .de, je psaná dobrou němčinou, ale v kontaktech či obchodních podmínkách zjistíte, že zboží vám budou posílat z čínského skladu.

„A tady již neplatí standardní podmínky evropských reklamací či práva na vrácení zboží,“ vysvětluje Jan Jeřábek z Banky Creditas. Navíc u zboží objednaného mimo Evropu dražšího než 22 eur budete platit DPH a nad 150 eur i clo.

Moc to chci, ale ten obchodník je divný

Narazili jste na zboží, po kterém toužíte. Cena je dobrá, ne však tolik, aby byla podezřelá. Jen ten obchodník - neznámý, odněkud z Tichomoří. Pokud umožňuje platbu prostřednictvím elektronické peněženky, například PayPal, využijte toho. Nelze? Důsledně kontrolujte, že je platební brána zabezpečená (logo Verified by Visa nebo MasterCard SecureCode).

Jestliže potvrzení o zabezpečení nenajdete, rozlučte se s vyhlédnutým zbožím. Je to lepší než riskovat zneužití konta. Pozor si dejte i tam, kde se obchod tváří česky, ale čeština je děsná. Evidentně strojový překlad. Na stránkách České obchodní inspekce naleznete v sekci pro spotřebitele seznam nedůvěryhodných obchodníků včetně zdůvodnění, proč byste se jim měli vyhnout.

Když nákup nevyjde, podejte reklamaci

Může se stát, že přes všechnu opatrnost naletíte. A nemusí vám hned kdosi začít luxovat účet, stačí, že jste zaplatili za dárek a balíček nepřišel nebo jste v něm našli cihlu. A obchod nereaguje. Nebo se může stát technická chyba, obchodník si strhne peníze za zboží dvakrát a na výzvy o navrácení neoprávněné platby neodpovídá.

Nepřehlédněte

GLOSA: Vykradli mi kartu a nikdo neví jak. Ještěže mám mobilní banku

Ilustrační snímek

Pokud jste platili kartou, můžete podat reklamaci u své banky. Je to zdarma, a to i kdyby se nakonec reklamace ukázala jako neoprávněná. „Reklamaci řešíme prostřednictvím karetní společnosti s obchodníkovou bankou. Každá reklamace je však jiná, její vyřízení může trvat různě dlouho, záleží na tom, jak všechny strany spolupracují,“ popisuje Jana Karasová z Airbank.

Kyberproblém? Pojistíme!

Na to, že se nákupy, placení a život vůbec stále častěji odehrávají na internetu, reagují i pojišťovny. U České pojišťovny, ČSOB Pojišťovny, Kooperativy a Uniqy seženete pojištění internetových rizik.

Obvykle funguje jako připojištění k majetkovým pojistkám, například u Uniqy za ně připlatíte 380 korun ročně. U ČSOB si takové pojištění můžete koupit samostatně za 1 188 korun ročně pro rodinu, 900 korun pro jednotlivce.

Pojistíte se nejen pro případ finanční ztráty při nedodání zboží či neoprávněného použití platební karty, ale funguje i jako asistenční služba pro technické problémy s počítačem, zneužití identity prostřednictvím internetu či dokonce poškození pověsti na sociálních sítích.

Zásady bezpečné on-line platby

1. zásada O vás

Využívejte pouze bezpečné připojení k internetu. Nikdy neplaťte on-line na veřejné wi-fi síti, pozor hlavně u mobilních plateb. Internet zdarma v obchodních centrech, restauracích nebo kavárnách využívejte jen pro brouzdání, ne pro mobilní bankovnictví či zadávání on-line plateb.

Plaťte jen z vlastního počítače, tabletu nebo mobilu. Nepoužívejte zařízení, které je sdílené a na němž má účet více lidí. Rozhodně se vyhněte platbám na veřejných počítačích, které jsou dostupné třeba v knihovně.

Nastavte si bezpečná hesla a nikam si je nezapisujte. Pokud to je možné, využívejte k přihlašování do mobilu či počítače biometrické údaje: otisk palce, sken duhovky.

Nikdy a nikomu neříkejte svá hesla, PIN, čísla karet. Kartu v obchodech a restauracích nedávejte z ruky a už vůbec nespouštějte z očí. Vyhnete se tak možnému podvodnému zkopírování a jejímu následnému zneužití třeba na internetu.

Dávejte si pozor na podvodné e-maily, které vypadají seriózně, ale vyžadují vaše platební údaje.

2. zásada Nastavení karty

Nastavte si na platební kartě limity pro platby na internetu. Banky je umožňují měnit bezplatně v reálném čase. Můžete si je upravit pro potřebu vyšší platby a pak zase snížit nebo nastavit na nulu. Případně úplně zamknout/odemknout kartu pro elektronické bankovnictví. Jediná banka, která toto neumí okamžitě, ale změnu provede až další pracovní den, je Komerční banka.

Zvolte si vícenásobné ověření plateb. K placení pak bude třeba udělat víc než jen vyplnit údaje o kartě. Budete muset zadat i kód, který vám přijde na mobil. To není závislé pouze na vaší bance, ale i na obchodníkovi.

Pokud vás po placení obchodník vyzve, abyste si platební údaje uložili pro příští nákup, buďte velmi obezřetní. Je to pohodlné, protože příště nebudete muset vyplňovat informace o kartě, ale zvyšuje to riziko. Zvláště u málo renomovaných e-shopů, na stránkách s hrami či na webech pro dospělé nemusí být dobré zabezpečení.

3. zásada O obchodě

Vyhledejte recenze jiných zákazníků a na základě toho se vyvarujte platby na pochybných internetových stránkách. Ujistěte se, že webová adresa platebního portálu začíná znaky https, vlevo nahoře uvidíte zelený zámeček.

Vybírejte si k nákupům ty obchody, které používají zabezpečené technologie 3D Secure. U takového obchodníka budete zadávat k dokončení platby i SMS kód, máte-li to u své banky nastaveno.

Na stránce, kam vkládáte údaje o své kartě, naleznete loga Verified by Visa a MasterCard SecureCode. 3D Secure používá i platební brána GoPay. V e-shopu, který zatím neznáte, hledejte informaci o 3D Secure předem, logo bývá umístěno na hlavní stránce obchodníka, případně u platebních podmínek.

Autor:
  • Nejčtenější

Jak nepřijít o peníze. Na co myslet, než ukončíte penzijko

18. dubna 2024

Od července nebudou vypláceny státní příspěvky k penzijnímu připojištění lidem, kterým byl přiznán...

K výrobě krmiv pro psy a kočky ho přivedla náhoda. Dnes vyváží i do Asie

13. dubna 2024

Vyrábět granule a konzervy pro psy a kočky původně neměl vůbec v plánu. Napadlo ho to až v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdy lidé odmítají fakta a proč pravda často prohrává, vysvětluje psycholog

15. dubna 2024

Schopnost hledat či nacházet pravdu stojí v uvažování lidí většinou až na druhém místě. Proč lidé...

KVÍZ: Děti ve finančně-vědomostní soutěži uspěly. Jak byste ji zvládli vy?

14. dubna 2024

Česká bankovní asociace spolu s Evropskou bankovní federací uspořádala letos již osmé národní kolo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Majetkový test je otvírání Pandořiny skříňky

16. dubna 2024

Stát chce začít provádět u žadatelů o sociální dávky majetkový test. Má to opodstatnění: Dávky ze...

Fenomén Koh-i-noor. Žlutá tužka z Budějovic píše svůj příběh už 135 let

20. dubna 2024

Nebýt Elisabeth Hardtmuthové, která už nechtěla prát manželovy košile ušmudlané od uhlu, Koh-i-noor...

Sonda: Stavebko stojí za úvahu, akční nabídky zhodnotí vklady i o 5 %

19. dubna 2024

Stát srazil příspěvek na stavební spoření na polovinu. Od letošního roku přidá střadatelům nejvýš...

Méně peněz na sport, více volna. Jak firmy upravují nabídku benefitů

19. dubna 2024

Schválení vládního konsolidačního balíčku způsobilo na sklonku loňského roku paniku i v oblasti...

Jak nepřijít o peníze. Na co myslet, než ukončíte penzijko

18. dubna 2024

Od července nebudou vypláceny státní příspěvky k penzijnímu připojištění lidem, kterým byl přiznán...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...