Soud řeší daňový únik za půl miliardy. Za mobily z Hongkongu

Na zhruba 500 milionů korun vyčíslil žalobce údajný daňový únik při obchodech s elektronikou. Kauzu nyní řeší Krajský soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných má usednout třináct lidí. Ti ale jakoukoli trestnou činnost popírají.

Policisté už obžalovaným zabavili majetek za sto milionů korun. Jedná se například o peníze na bankovních účtech nebo nemovitosti. Dalších 400 milionů korun ale kriminalisté nevypátrali. „Například obžalovaný majitel velkoskladu na Olomoucku doplatil na daních 36 milionů,“ dodal Jiří Loučka.  

Telefony šly do Evropy i z Asie

Organizovaná skupina, jejíž část tvořili tzv. bílí koně, měla nakupovat mobilní telefony v Hongkongu nebo v Dubaji. Přístroje pak nechala vyložit v Bratislavě. Zboží následně putovalo do meziskladů na Ostravsku a Olomoucku. 

Podle žalobce dovážel gang telefony na nekontaktní firmu, na kterou byla formálně převedena povinnost přiznat a zaplatit daň. Tu ale nepřiznali ani neodvedli.

Soud chtěl v úterý začít s výslechem obžalovaných. Jeden z nich se ale k procesu nedostavil, ani se nenechal zastupovat v nepřítomnosti advokátem. Předseda senátu jej proto chce nechat již ve středu k soudu předvést policisty.