V Karviné začnou s opravami historických domů. Jsou částí památkové zóny

Karviná opraví historické domy (zdroj: ČT24)

Karviná by v příštím roce chtěla začít s opravou jednoho ze tří historických domů v centru, které město letos koupilo. Nejdříve by se mělo začít s rekonstrukcí nárožního domu, který je v nejlepším technickém stavu. V úterý to potvrdil náměstek primátora Jan Wolf (ČSSD). Stavby nejsou kulturní památkou, ale jsou součástí památkové zóny.

Důraz při přestavbě bude kladen na vnější podobu domů. Náměstek karvinského primátora předpokládá, že počátkem příštího roku by město mohlo vybírat projektanta pro všechny tři domy a následovat by měla projektová příprava. 

„Byli bychom rádi, kdybychom v létě mohli začít opravovat nárožní dům a někdy na počátku roku 2019 opravovat zbývající dva domy,“ uvedl Wolf. Očekává, že první dům by mohl být hotov na jaře 2019, další dva pak do konce téhož roku.

V současné době se dělá předprojektová příprava, hydrogeologické průzkumy, statické posudky, připravujeme zadávací dokumentaci na výběr projektanta.
Jan Wolf (ČSSD)
náměstek primátora, Karviná

Rekonstrukce má stát mezi 80 až 100 miliony korun. „Karviná je krásné město, máme krásné náměstí a tady ty tři domy už to docela dlouho hyzdí,“ řekl Wolf.

Domy získalo město za třetinu ceny

O odkupu domů rozhodli karvinští zastupitelé letos v březnu. Město za ně zaplatilo 9,8 milionu korun. Stav nevyužívaných a dlouhodobě neudržovaných domů v jednom z rohů náměstí v centru veřejnost dlouhodobě kritizovala. Objekty ale měly soukromého vlastníka. Město se s ním nakonec dohodlo na odkoupení.

Domy Karviná získala zhruba za třetinu původní ceny, která byla 28 milionů korun. „Rohový dům bude v přízemní části sloužit jako nebytové prostory potravinářské výroby nebo restaurace, v horních patrech by měly být byty. V prostředním domu bychom chtěli udělat pamětní síň hornických tradic a ten třetí dům by byl využitý jako klasické nebytové prostory,“ řekl Wolf.

Tomáš Nitra z Národního památkového ústavu doplnil, že domy na náměstí jsou měšťanské. Nejmladší na rohu byl vybudován v roce 1913, další dva domy mají barokní sklepy, jejich novější část pochází z 18. století, zřejmě byly oba radikálně přestavěny po požáru Karviné v roce 1823 a i později byly upravovány.

Tím největším poškozením asi trpí suterénní prostory domů s číslem popisným 34 a 35, kde je velice vysoká vlhkost. U domu číslo 35 jsou sklepy dokonce zaplavovány vodou, takže bude náročné je sanovat.
Tomáš Nitra
Národní památkový ústav

Podle něj jsou domy navíc zhruba deset let neudržované, což znamená, že se v nich netopilo a nevětralo a vlhkost postupovala i do vyšších pater. 

V každém z domů se ale v interiérech zachovaly prvky, které by bylo vhodné podle odborníků zachránit. Jde třeba o původní okna v nárožním domě, v prostředním objektu je zase veranda s dřevěnou zimní zahradou a v krajním domě dochované vnitřní secesní prvky jako obložky oken, parapetů a dveří.