'Nestihl jsem to zúřadovat.' Státní zástupce přiznal chybu v Zadehově kauze, trestem je snížení platu

Kárný senát v úterý snížil žalobci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Michalu Galátovi na dva měsíce plat o deset procent. Galát předtím přiznal pochybení v jedné z kauz česko-íránského podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha. Opomenul konec lhůty pro koluzní vazbu, Zadeh tak měl ve věznici přísnější podmínky i po vypršení maximální doby takzvané koluzní vazby, kdy měl přejít do mírnějšího režimu.

Brno (Aktualizováno: 12:01 12. 12. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Michal Galát (vlevo) a olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Michal Galát (vlevo) a olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan | Foto: Igor Zehl | Zdroj: ČTK

„Obviněný Zadeh byl podroben intenzivnějším opatřením a omezením, než kdyby bylo o pominutí koluzní vazby včas rozhodnuto," řekl předseda kárného senátu Nejvyššího správního soudu Jiří Palla.

štvan podal kárnou žalobu na státního zástupce z kauzy Zadeh. Z případu ho stáhl

Číst článek

Kárná žaloba podaná olomouckým vrchním žalobcem Ivem Ištvanem navrhovala uložení důtky.

Soud sice uznal řadu polehčujících okolností, například Galátovo dobré pracovní hodnocení, přesto nepokládal důtku za dostatečný postih.

Šlo o závažný případ, státní zástupce Michal Galát měl vyvinout větší úsilí, aby se vše odehrálo řádně a v souladu se zákonem. Nadřízení už dříve Galáta z případu stáhli.

Jednání kárného senátu v úterý netrvalo ani půl hodiny, Galát pochybení přiznal. „Pro nápor a množství práce jsem to nestihl zúřadovat," řekl kárnému senátu. Po vyhlášení verdiktu Galát ani Ištvan s novináři nehovořili. „Vše podstatné řekl soud," konstatoval Ištvan.

V kauze Zadeh padla druhá obžaloba. Jeden ze stíhaných přišel o status spolupracujícího obviněného

Číst článek

Ke koluzní vazbě soud přistupuje, když panují obavy, že se bude obviněný snažit ovlivňovat svědky nebo mařit vyšetřování. Například návštěvy se pak odehrávají v přítomnosti orgánů činných v trestním řízení, korespondenci čte policie.

V Zadehově případě lhůta uplynula 2. března 2017. I poté ale Galát povoloval návštěvy jen za účasti policistů. Vazební věznice se o konci koluzní vazby dozvěděla až v dubnu od Městského soudu v Brně, poté režim vazby zmírnila.

Kauza podnikatele Zadeha

Česko-íránský podnikatel Shahram Abdullah Zadeh čelí před Krajským soudem v Brně obžalobě z miliardových daňových úniků.

Íránský podnikatel s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh (vlevo) | Foto: Vlasta Gajdošíková

Galát ovšem podle kárné žaloby chyboval ve vedlejší kauze, kterou řeší Městský soud v Brně. Jde o údajné ovlivňování svědků.

Kvůli daňové kauze, v níž je škoda vyčíslena na 2,5 miliardy korun, strávil Zadeh ve vazbě celkem 22 měsíců. Loni v únoru ho soud z vazby propustil na kauci 150 milionů korun.

V prosinci ale putoval do vazby znovu, a to kvůli údajnému ovlivňování svědků. Ve vazbě je doteď, celkem asi tři roky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme