Hlavní obsah

Manželé Komárkovi předsedají výboru Kennedyho centra

Právo, jn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodnímu výboru The Kennedy Center for the Performing Arts, jedné z nejprestižnějších amerických kulturních organizací, předsedají od začátku prosince manželé Karel a Štěpánka Komárkovi. Stali se tak prvním párem ze střední a východní Evropy, který v něm tuto významnou funkci zastává.

Foto: archiv

Manželé Štěpánka a Karel Komárkovi

Článek

Štafetu Komárkovi přebrali ve Washingtonu po americké herečce a mecenášce Suzanne Niedlandové a francouzské mecenášce Catherine Vaillantové.

„Je to pro nás velká čest, ale také závazek. Během dvouletého předsednictví se chceme zasadit o to, aby v Kennedyho centru zůstala výrazná česká stopa. Budeme proto podporovat programové projekty, které dají prostor českým umělcům,“ uvedl Komárek.

Členy tohoto výboru, jenž sídlí ve Washingtonu, jsou američtí podnikatelé, politici, senátoři, velvyslanci i umělci. Manželé Komárkovi v něm jsou od roku 2014.

Kennedyho centrum pořádá přes dva tisíce kulturních představení ročně. Je také garantem národních vzdělávacích programů v oblasti umění pro děti i dospělé. Tyto vzdělávací programy jsou financovány z federálního rozpočtu.

Výbor tohoto centra udělil v roce 2013 Komárkovi zlatou medaili za jeho dlouholetou podporu kultury v České republice, zejména za péči o odkaz a dílo Antonína Dvořáka.

Komárek patří mezi nejúspěšnější české podnikatele. Jeho KKCG je mezinárodní investiční skupinou s aktivy 4,8 miliardy eur. Působí v deseti zemích a zaměstnává přes 2500 lidí. Jako strategický investor se zaměřuje na oblasti těžby ropy a zemního plynu, loterijní průmysl, cestovní ruch i na investice do informačních technologií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám