Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Česku přibude „důchodce miliardář“: Babiš může být měsíc v penzi, poradil mu Blesk

Autor: Jakub Veinlich - 
12. prosince 2017
06:00

Před týdnem jmenoval prezident Miloš Zeman Andreje Babiše (ANO, 63) premiérem. Nejstarším v historii samostatné České republiky. Tou dobou už mohl dostávat šéf hnutí ANO a miliardář vedle poslaneckého platu také starobní důchod. On sám však až do upozornění Blesk.cz žil v domnění, že na penzi má nárok až od nového roku. Skutečnost je ale jiná. 

„Od 2. ledna 2018 budu mít nárok na důchod. Ale nejde o věk. Někteří důchodci mají lepší tah na branku než ti osmnáctiletí,“ řekl Andrej Babiš o víkendu deníku Právo.

Blesk.cz ovšem zjistil, že si premiér svůj důchodový věk podle všeho špatně spočítal. Nárok na něj mu totiž vznikl o dva měsíce dřív, než si do teď myslel.

Video  Politici v debatě Blesku: Na důchody už nejsou peníze, ať vám pomůžou děti, nebo si spořte.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Muži, který se narodil 2. 9. 1954, vzniká nárok na starobní důchod 2. 11. 2017, současně musí získat alespoň 33 let pojištění (lidově odpracovaných let),“ potvrdila Blesk.cz mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová, že Andrej Babiš je oficiálně důchodcem už od začátku listopadu.

„Ano máte pravdu, z druhého listopadu mám nárok na důchod, ale neřeším to, dělám si přípravu na Evropskou radu,“ přiznal svůj špatný výpočet Babiš. „Děkuji za upozornění – ale zatím jsem o něj nepožádal a pracuji zdarma,“ dodal s tím, že vše začne řešit až po novém roce, kdy už bude fungovat i jeho vláda, se kterou chce Babiš řešit právě důchodovou reformu i zvyšování penzí.

Sám navíc přiznal, že ani neví, jak se o důchod žádá. „Ani nevím, jestli je to povinnost, na základě vaší informace se na to zeptám, důchod pak pošlu na charitu,“ doplnil bývalý ministr financí a nastupující premiér – jemuž jmenuje prezident už tuto středu celou vládu, pro kterou bude Babiš v příštím týdnu hledat podporu v Poslanecké sněmovně.

Video  Hádka na vládě kvůli navýšení důchodů? Šlechtová řekla, jak to bylo.  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Blesk.cz se tedy ptal na Správě sociálního zabezpečení, co vše musí premiér i ostatní lidé udělat proto, aby měli nárok na důchod.

Žádost o důchod podává žadatel buď osobně, anebo k tomu může pověřit jinou osobu na základě plné moci, která nemusí být ale úředně ověřena. „Žádost je možné podat nejdříve čtyři měsíce před požadovaným dnem přiznání důchodu. Později je to možné kdykoliv,“ popsala proces podání žádosti mluvčí ČSSZ Jana Buraňová. Vyplnění všech potřebných lejster ale podle mluvčí zabere značný čas – žádost totiž obsahuje mnoho dat – ke schůzce s úředníkem se ale není nutné dopředu objednávat.

Lidem, kteří žádají o důchod letos, se vypočítává z období mezi lety 1986–2016.   

Předložit je potřeba také nejrůznější doklady – o dosaženém vzdělání, o vykonání vojenské služby, rodné listy dětí či výpisy z matrik, doklady o pojištění nebo době, kdy byl uchazeč evidován na úřadu práce. Například doklady o samostatné výdělečné činnosti ale uchazeč o důchod předkládat nemusí, údaje o podnikání totiž eviduje ČSSZ sama.

„Podmínky vzniku nároku na důchod z českého důchodového systému a jeho výplatu jsou stejné pro všechny. Zda je osoba veřejně činná, či nikoliv roli nehraje; účast na důchodovém pojištění vzniká i zastupitelům, poslancům, členům vlády či dalším ústavním činitelům stejně jako jiným zaměstnancům,“ uzavřela Buraňová.

Video  Vláda přidá důchodcům necelých 500 korun měsíčně. „Není to bonus,“ říká Marksová.  - Blesk - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Jak velký důchod bude Andrej Babiš pobírat, ani on sám zatím neví. Podle dvou auditů, které si nechal bývalý ministr financí zhruba před rokem zadat, byly jeho příjmy mezi lety 1996 a 2015 zhruba 2,4 miliardy korun

Přijde reforma? 

„Máme jasný cíl udělat reformu v důchodech, protože když se podíváme na vývoj důchodů za posledních pět let, tak stouply jenom o 1385 korun, na druhou stranu mzdy stouply průměrně o 7572 korun. My určitě chceme udělat tu důchodovou reformu, zřídit na to samostatný účet,“ opakuje od voleb Babiš.

Právě na důchody i důchodovou reformu by měla v jeho menšinové vládě dohlížet středočeská radní pro zdravotnictví Jaroslava Němcová.

zvonik54 ( 12. prosince 2017 17:44 )

Víme. Stačí jednou.

zvonik54 ( 12. prosince 2017 13:22 )

Topol s Kraďouskem to vytunelovali. To je pravda. A Klaus jim to požehnal. Před tím možná i Kokta Chmm, Chmm. To je taky pravda. A my mu volali sláva! A Babišskej si na to poctivě vydělal usilovnou dřinou, že??? Kajínek seděl za své zlodějny (říkal tomu ,,práce") 23 let, že? A nikdy si nenapodnikal tolik jako Babišskej. Babišskej by měl sedět za své podnikání nejmíň 230 let!!!! A když už jsme u toho, tak Topol s Kraďouskem v poměru také několik desítek let!

y1xcvbnm ( 12. prosince 2017 10:58 )

Je to nějaké zvláštní , muž rok 1954 v 63 letech, žena 1957 1 dítě v 62 letech +2 měsíce. Je tak dál.Muž o 3 roky později, žena o 6 let později do důchodu

xiioma ( 12. prosince 2017 09:51 )

Doporučuji přečíst si knihu "Boss Babiš" - lze ji i stáhnout. Dozvíte se, jaký je Babiš gauner a jak je pro získání moci a peněz ochotný spojit se s kýmkoliv a v případě potřeby ho pak i nechat zabít (František Mrázek). V knize jsou podrobně uvedeny jeho různá svinstva a i když je kniha bestseller a hodně se kupuje, tak lišák Babiš raději dělá, že o ní neví. Dobře ví, že kdyby zažaloval autora třeba pro "pomluvu", tak by u soudu autor všechno dokázal a Babiš by měl v politice velké problémy - i když je mi jasné, že jeho primitivní voliči by ho podporovali, i kdyby jim zabil babičku.

zvonik54 ( 12. prosince 2017 07:46 )

Kdyby byl Andrejko férovej chlap, tak bude ze svého lupu dávat všem dosavadním důchodcům desátky, jako se dávaly za feudalismu knížepánovi. Ale to on nikdy neudělá poněvadž je větší zloděj, než ten knížepán. Je to prostě lotr Babišskej...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa