Růst cen rodinných domů je letos dvakrát rychlejší než u bytů

Od začátku roku do konce října vzrostly ceny rodinných domů v Česku téměř dvakrát rychleji než u bytů. Zatímco rodinné domy zdražily v průměru o 13,5 procenta, v případě bytů to bylo o 7,2 procenta. Vyplývá to z údajů portálu CeMap, které zveřejnil portál ceskenoviny.cz.

Popularita pasivních domů, které splňují nejpřísnější kritéria energetických úspor, výrazně roste. Foto: Pixabay

„Data ukazují, že růst cen rodinných domů je od začátku roku téměř dvakrát rychlejší než růst cen bytů. Hned v šesti krajích byl u rodinných domů nárůst cen více než patnáctiprocentní, v případě bytů se přes 15 procent přehoupl jen jeden kraj,“ uvedl ředitel portálu CeMap Ondřej Hon.

Přestože rodinné domy v porovnání s byty letos zdražují téměř dvojnásobným tempem, byty jsou (v přepočtu na metr čtvereční) stále skoro dvakrát dražší, uvedl server. Ceny za metr čtvereční rodinného domu se v Česku pohybují od 11 247 korun na Vysočině až po 58 071 korun v Praze. Hlavní město je tak více než pětkrát dražší.

Rodinné domy letos nejvíce zdražily v Jihomoravském kraji, a to téměř o čtvrtinu, na Karlovarsku naopak o 1,5 procenta zlevnily. V případě bytů vzrostly ceny nejvíce v Olomouckém kraji – o 23 procenta. Podobně jako u rodinných domů ceny klesly v Karlovarském kraji (o 5,4 procenta) a na Královéhradecku (o 3,8 procenta).

„Ceny nemovitostí jsou aktuálně na vrcholu a výrazně růst už nebudou. I nadále očekáváme vysokou poptávku především po malometrážních bytech ve velkých městech. Ale dokud bude silná poptávka, která zatím výrazně neklesá, bude se zkrátka prodávat vše, co je k mání,“ dodal ředitel realitní kanceláře Reality IQ Ondřej Mašín.

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Bydlení

Blíží se velký chaos ve stavebnictví?

České stavebnictví v únoru po předchozím dlouhém propadu nepatrně vzrostlo. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v únoru meziročně vzrostla o 3,6 procenta. Zásadní vliv mělo …

Ceny nemovitostí v Česku přestaly klesat

Podle dat Eurostatu zveřejněných v minulém týdnu se ceny bytů v posledním čtvrtletí loňského roku v Česku mezikvartálně podruhé za sebou zvýšily o 0,3 procenta. Na konci roku nové byty ještě symbolicky zlevnily, ale …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

O kolik zdražil řízek, guláš nebo smažák. Velké srovnání cen

Analýza
Restauracemi se v úvodu roku prohnala vlna skokového zdražování způsobená zvýšením DPH. Navzdory klesající inflaci jsou březnové ceny v průměru o osm procent vyšší než před rokem. O kolik ale za posledních pět let zdražila běžná jídla, jako je svíčková, řízek nebo guláš? Společnost Dotykačka poskytla Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) detailní údaje o růstu cen vybraných pokrmů.