Zeman přijal kandidáta na ministra zemědělství. Ten se blýskl prezidentovým oblíbeným projektem kanálu

11.12.2017 18:37

Kandidát na ministra zemědělství Jiří Milek dnes diskutoval s prezidentem Milošem Zemanem o výstavbě kanálu Dunaj-Odra-Labe jako o možnosti vypořádat se se suchem. Projekt prezident dlouhodobě prosazuje. Rychlejší však podle Milka budou menší investiční akce. Za jednu z priorit zemědělství považuje pravděpodobný příští ministr potravinovou soběstačnost ČR. Zprávu přinesla ČTK.

Zeman přijal kandidáta na ministra zemědělství. Ten se blýskl prezidentovým oblíbeným projektem kanálu
Foto: František Havlát
Popisek: Kukuřice – „krmivo“ pro bioplynové stanice

Za možnosti, jak zemědělcům pomoci, označil dotace, jejich nedanění, zvýšení podpory tzv. zelené nafty nebo snížení odvodů na zdravotní a sociální pojištění. Milek to řekl novinářům po jednání s prezidentem v Lánech.

Milek je dosud předsedou představenstva zemědělského a potravinářského koncernu Úsovsko. Jednou z možností, jak vyřešit situaci, aby byla v souladu se zákonem, je vložení jeho podílu do svěřenského fondu, řekl na dotaz novinářů. Rozhodnut ještě není. S prezidentem o tom, jak se svým majetkem naloží, nemluvil, radil se však s premiérem Andrejem Babišem, který vložil své firmy do svěřenského fondu.

Milek uvedl, že by chtěl být ministrem pro všechny zemědělce, nejenom pro velké firmy. Tato obava panuje kvůli tomu, že Milka do funkce ministra nominovala Agrární komora ČR. On sám má čtvrtinový podíl ve společnosti Úsovsko, která měla loni obrat více než dvě miliardy korun. Milek se bude jako ministr snažit vyjednat nový rámec evropské zemědělské politiky a ochraňovat český trh s potravinami před dovozy, oznámil dříve prostřednictvím Agrární komory.

Milek je jedním ze tří kandidátů na ministry, kteří dnes přijeli za prezidentem do lánského zámku. Dalšími jsou Robert Plaga (ANO) jako adept na ministra školství a Ilja Šmíd na ministra kultury.

Dnešní schůzky s posledními třemi nováčky v budoucím kabinetu uzavírají sérii Zemanových jednání. S členy vlády, kteří byli i v dosavadním kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD), se setkávat nebude. Zeman konstatoval, že se s nimi zná a s jejich prací je spokojen.

Schůzky s navrženými ministry Zeman zdůvodnil snahou se s nimi seznámit a prodiskutovat jejich záměry na jednotlivých ministerstvech. Vláda by se poprvé měla sejít hned ve středu po svém jmenování, Babiš ve stejný den také plánuje první ministry uvést do úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…