Podvod ve hře Bingo jsem vymyslel, ale miliony nemám, prohlásil u soudu Fantyš

Soud se v pondělí vrátil ke kauze televizní hry Bingo. Pavel Fantyš, který byl v minulosti v nepřítomnosti odsouzen za podvod na pět let a letos v listopadu se dostal do rukou českých úřadů, požádal o nové přelíčení. Městský soud v Praze se proto musí děním z první poloviny 90. let znovu zabývat. Fantyš se v pondělí přiznal, tvrdí ale, že podvod neorganizoval a žádné peníze nedostal.

Pavel Fantyš se po žádosti o nové přelíčení změnil z odsouzeného zločince v obžalovaného. Zůstává však ve vazbě. Soud nyní bude rozhodovat, zda mu potvrdí původní pětiletý trest, nebo jej zmírní – přísnější již uložit nesmí.

Fantyš se v pondělí ve své výpovědi u pražského městského soudu k činu přiznal. Tvrdí ale, že podvod organizoval Roman Hejda, který byl v případu před více než deseti lety potrestán podmínkou.

Podle obžaloby Fantyš a další muži podvodně získali nejméně 27 milionů korun, obžalovaný ale tvrdí, že žádné peníze nedostal a o podvod se pokusil proto, aby dokázal, že to zvládne. Hlavní líčení je naplánováno do čtvrtka.

Nastrčení účastníci soutěže

Fantyš podle spisu zmanipuloval losování v doplňkové hře televizního Binga s názvem Nová šance, kde účastníci dostávali výhry od deseti tisíc až do milionu korun. Ve hře figuroval „jako smluvní odpovědný pracovník za přípravu a provoz počítačové techniky používané pro losování“, jak uvádí obžaloba. Dostal se ke zdrojovému kódu programu, který výběr řídil, a dokázal jej změnit tak, aby počítač losoval pouze čísla losů, které předtím sám zakoupil.

Pozměněný kód byl na disketě, kterou před slosováním do počítače vložil, po vypnutí počítače se upravený program z operační paměti vymazal. „Tím, že Fantyš obsluhoval počítače sám, měl ideální možnost k výměně odzkoušené diskety určené pro živé vysílání za disketu vlastní, neboť tyto se znovu zakládaly do počítačů 15 až 45 minut před živým vysíláním hry TV Bingo, kdy se počítače také zapínaly,“ uvedl žalobce v odůvodnění obžaloby. 

Fantyš spolu s dalšími šesti lidmi  pak zorganizoval síť nastrčených účastníků soutěže, kteří pak museli své až milionové výhry – celkem nejméně 27 milionů – odevzdat, za účast ve vysílání dostávali odměny od pěti do patnácti tisíc korun. Domnívali se, že zastupují skutečné výherce slosování, kteří se však televizního vysílání nemohli nebo nechtěli zúčastnit.

Moderátor Rosák měl podezření

Na podvod se dlouho nikomu nepodařilo přijít, náznaky se objevovaly jen pozvolna. Moderátorovi Janu Rosákovi prý bylo podezřelé, že se jednotliví účastníci chovají, jako by se vzájemně znali. Že ve hře něco není v pořádku, zaregistroval i zástupce kanadské firmy, která pro Bingo zajišťovala management, dodávky zboží a služeb – všechny výherní losy se sice prodaly z jednoho balíku a na jednom místě, ale výherci pocházeli z celé republiky.

Hru Bingo uváděla televize Nova od roku 1994, zprávu o možných manipulacích se svědectvím fiktivních výherců přinesly Lidové noviny až na podzim následujícího roku. Vzápětí Fantyš zmizel, dopaden byl až letos ve Spojených státech, které ho v listopadu vydaly do Česka.

V mezidobí proběhl soud, který se sice kvůli odvoláním dlouho vlekl, v roce 2005 ale padly pravomocné rozsudky – nejen nad uprchlým Pavlem Fantyšem, ale i nad jeho společníky, kteří dostali podmíněné tresty. Nové přelíčení se týká již pouze Fantyše.