Český úřad pomáhá zájemcům o práci v Německu. Hned s tím skončete, bouří se tuzemské firmy

ČTK ČTK
11. 12. 2017 14:10
Podnikatelům vadí, že liberecký úřad práce pomáhá německým kolegům s náborem pracovníků v době, kdy české firmy marně shánějí zaměstnance. Podle úřadu nejde o nábor, ale poskytování komplexních informací o práci v zahraničí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Liberec - Čeští podnikatelé a živnostníci kritizují úřad práce v Liberci za pomoc při náboru lidí na práci v Německu. Informoval o tom předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček.

Liberecká pobočka ve spolupráci s Bundesagentur für Arbeit z Bautzenu uspořádala v listopadu ve své centrále seminář, který zájemcům o výdělek v Německu ukázal, jak najít práci v této zemi přes internet, jak napsat životopis a na co si dát při hledání práce pozor.

Úřad práce ČR nařčení z náboru odmítá. "Hlavním posláním úřadu je zprostředkování zaměstnání. Prioritou je obsadit co nejvíce volných pracovních míst uchazeči z evidence," uvedla mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Poradenské dny o práci v Německu jsou podle ní už několik let pravidelnou aktivitou sítě EURES a službou úřadu v česko-sasko-polském příhraničí. Krajské pobočky v Liberci, ale i v Karlových Varech, Ústí nad Labem a nově také v Hradci Králové jsou součástí příhraničního partnerství EURES TriRegio. Poskytuje poradenství zájemcům o zaměstnání v česko-sasko-polském příhraničí, ale také zaměstnavatelům, kteří mají zájem o pracovníky ze sousedních zemí.

"Fakt, že liberecký úřad práce pomáhá německým kolegům s náborem českých pracovníků, zní v době, kdy naše firmy již nevědí, jak přilákat pracovníky, a kdy cíleně náš stát redukuje příliv zahraničních zaměstnanců, zcela neuvěřitelně," řekl Havlíček.

České podniky aktuálně poptávají 213 000 zaměstnanců. Nejsložitější je podle asociace situace právě v pohraničních oblastech, kde je dlouhodobě nejvíc těch, kteří využívají lepších mzdových podmínek v blízkých německých městech a obcích.

"Úřad práce by se měl především soustředit na zajištění stability našeho trhu, hledat nástroje pro podporu našich firem, a ne pomáhat odlákat pracovníky do Německa. Je to výsměch všem podnikatelům z regionu. Budeme požadovat vysvětlení, a hlavně okamžité ukončení těchto aktivit," dodal předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

Podle ředitelky krajské pobočky úřadu práce v Liberci Eleny Čermákové ale nejde o nábor pracovních sil. "Jde o poskytování komplexních informací spojených s prací v Německu či Polsku, které mohou lidem pomoci vyvarovat se nepříjemných situací," řekla Čermáková.

"Uchazeči o zaměstnání z evidence Úřadu práce ČR nejsou pro zaměstnavatele jediným zdrojem pracovní síly na trhu práce. O tom, kterého zaměstnavatele si zaměstnanec nakonec zvolí, rozhoduje řada aspektů - výše mzdy, benefity, dobře nastavená firemní kultura zaměstnavatele nebo třeba jeho ochota ustoupit z původních požadavků," doplnila generální ředitelka úřadu Kateřina Sadílková.

V Česku je rekordně nízká nezaměstnanost - jen 3,5 procenta. Na konci listopadu bylo v zemi bez práce 265 500 lidí, přičemž zhruba 200 000 lidí ve skutečnosti nemá podle Havlíčka o práci dlouhodobě z různých důvodů zájem.

Nabídka práce je tak výrazně vyšší než reálná poptávka, ačkoliv mzdy rostou nejrychleji za posledních deset let. Za třetí čtvrtletí vzrostla průměrná mzda o 6,8 procenta na 29.050 korun. Přesto mají podnikatelé problém lidi sehnat a doslova si je přeplácejí.

Zaměstnání v Německu je atraktivní - i práce jen za minimální mzdu se lidem vyplatí, ta je totiž zhruba třikrát vyšší než ta česká.

 

Právě se děje

Další zprávy