Inflace je podle analytiků za vrcholem, sazby ČNB ale porostou

11.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Inflace dosáhla svého maxima v říjnu a opět začíná klesat. Podle analytiků oslovených ČTK to ukázala listopadová data. Pokles inflace bude pokračovat i v dalších měsících, Česká národní banka tak podle řady ekonomů nemusí zvyšovat úrokové sazby již příští týden, ale až v únoru. Za celý letošní rok by měla průměrná míra inflace činit 2,5 procenta, odhadují ekonomové.

Meziroční růst spotřebitelských cen v listopadu zpomalil na 2,6 procenta z říjnových 2,9 procenta. Důvodem bylo menší zdražování potravin a nealkoholických nápojů. Meziměsíčně ceny stouply o 0,1 procenta, což ovlivnilo zejména zvýšení cen pohonných hmot v dopravě.

\"Zdá se, že inflace již dosáhla svého vrcholu a opět začala klesat. V dalších měsících by se měla zvolna snižovat zpět k úrovni dvouprocentního inflačního cíle,\" uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek. Přesto podle něj zůstává prostor pro další zvyšování úrokových sazeb ČNB. \"Zatímco inflace ve spotřebitelských cenách zůstává v rozumných mezích, mzdy a ceny nemovitostí rostou znatelně rychleji,\" upozornil.

\"Meziroční inflace v listopadu ustoupila ze svého pětiletého maxima, když vypadlo z její báze razantní zvýšení cen potravin z loňského listopadu,\" uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Prosinec podle něj pravděpodobně přinese další pokles meziroční inflace a prosincové měnové jednání ČNB spíše změnu sazeb nepřinese.

Ani podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera dnešní údaje z pohledu ČNB příliš nového nepřinesly. \"Z titulu příznivé ekonomické aktivity bude ČNB měnovou politiku dále zpřísňovat a dle našeho názoru přistoupí k dalšímu zvýšení sazeb buď v prosinci, nebo začátkem února,\" uvedl.

Podle analytika ČSOB ovšem ČNB zřejmě v prosinci zvýšení sazeb vynechá. \"Nicméně pokud se bude ekonomice dařit, jak sama ČNB předpokládá, nebude jí nic bránit v tom zvýšit sazby už v únoru,\" uvedl. Inflace podle něj v příštím roce zůstane nad dvouprocentním inflačním cílem.

\"Inflace v letošním roce vykáže úroveň 2,5 procenta. Setrvá tak bezpečně v tolerančním pásmu cílování inflace České národní banky, která se tak k dalšímu zvýšení sazeb pravděpodobně uchýlí až v příštím roce,\" uvedl hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK