I třídění potravin může být skvělá podívaná

O třídičce rajčat nebo hroznů by si většina z nás řekla, že je to nezajímavý stroj, který dělá svoji práci, a víc nás prostě nezajímá. V dnešní době ale není pro slávu potřeba mnoho, stačí několik povedených videí, která se virálně rozšíří po internetu, a reklama se udělá sama.

Dnešní svět je posedlý vizuální podívanou a zpomalenými záběry. A právě třídiče potravin dokáží v tomto směru opravdu zaujmout. Stačí na YouTube zadat sorting machine a sledovat, jak celý mechanismus pracuje.

Tyto stroje mají podobu výrobní linky, která zvládá ve vysoké rychlosti a objemu potravin rozpoznat nečistoty jako kamení, listy a další a oddělit je od kvalitních kousků. Až doposud to nezní nijak zajímavě, avšak stačí chvíli sledovat video, respektive proces třídění samotného, a nestačíme se divit. Produkty, ať už jsou to rajčata, hrozny nebo třeba hranolky, jsou v první fázi naskenovány speciální kamerou, která podle jejich barvy a tvaru zjistí, jestli se jedná o kvalitní výrobek, nebo o odpad. V tu chvíli má každá bobulka na páse přesně zaznamenanou polohu. Následující krok je opravdu spektakulární. Třízené potraviny v něm letí rychlostí několika desítek kilometrů za hodinu přes odpadní žlab a stroj „sestřeluje“ kusy vyhodnocené jako odpad přímo za letu, a to buď mechanicky, nebo pneumaticky. Ve zpomaleném záběru je to opravdu spektakulární podívaná.

Tato technologie získala za posledních několik let mnoho fanoušků na YouTube, ale nejedná se o výstřelek posledních let. První třídiče založené na tomto principu byly uvedeny na trh už před 25 lety. Dnes pomáhají podobné linky při zpracování více než 60 procent potravin, a to nejen zeleniny a masa.

Zdroj: Theverge.com