Levnější léky pro seniory a děti? Ty bez doplatku mnohdy nejsou, věc přezkoumá Ústavní soud

Události ČT: Ústavní soud bude řešit limity pro doplatky na léky (zdroj: ČT24)

K ústavnímu soudu míří žaloba, která by pacientům mohla ušetřit peníze na doplatcích za léky. Stěžovatelé upozorňují, že v každé skupině léků je vždy jen jeden, který hradí zdravotní pojišťovny bez doplatku. Jenomže se stává, že v lékárnách chybí. Pacienti pak musí sáhnout po dražším, který se jim ale nezapočítává do ochranného ročního limitu. Nezávisle na výsledku žaloby klesnou od příštího roku tyto limity seniorům a rodičům dětí.

Například Milena Modrochová bere v domově důchodců devět různých léků. Na cukrovku, vysoký tlak nebo bolesti. Některé jsou plně hrazené, jiné si paní Modrochová platí ze svého. Měsíčně za ně dá kolem tisícovky.

Loni jí pojišťovna část peněz vrátila, protože na doplatcích překročila takzvaný ochranný limit. „Já jsem pak byla překvapená, co to dostávám,“ komentuje to seniorka. Za příští rok jí vrátí nejspíš víc, neboť limity se od ledna snižují. V její věkové kategorii o dva tisíce.

Ochranné limity pro doplatky na léky
Zdroj: ČT24

Podle farmaceutických firem by lidé mohli ušetřit ještě víc. Zákon by ale musel zaručit, že plně hrazené léky budou vždy na trhu dostupné. To se teď často neděje a proto na ministerstvo zdravotnictví byla podána žaloba.

„Oni řeknou: Máme tady jiný, vyberte si jiný. Ty jsou ale dražší a ty peníze se mi nepočítají do ochranného limitu a nikdo mi je nevrátí,“ vysvětluje právník Jakub Kadlec.

Ministerstvo připouští změnu zákona

Konkrétní příklad představují léky na žaludeční vředy. Se svou účinnou látkou je teď na trhu dostupný jediný, pacient za něj zaplatí 50 korun. Plně hrazená alternativa bude v lékárnách až od poloviny ledna.

„Můžeme do budoucna uvažovat o tom, že v takových případech by se toleroval doplatek na ten vyšší preparát, který by se normálně nedoplácel,“ připouští náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Takový postup by ale byl možný jen po změně zákona. Do té doby si musejí pacienti hlídat doplatky sami.

Vydáno pod