Budoucí ministr se podle některých hlasů z oboru svému novému šéfovi v mnohém podobá. „Je to člověk, který je představitelem průmyslového zemědělství. Myslím si, že bude vyhovovat velkým firmám, těm našim velkým, širým, rodným lánům,“ řekl Deníku analytik Petr Havel, jenž proto Milka pracovně nazývá „malým Babišem“. „Nevím, jestli by to pro něj byla urážka, nebo poklona,“ podotkl.

Čtyřiapadesátiletý Jiří Milek žije v Klopině poblíž Šumperka, kde šéfuje firmě Úsovsko. V roce 2010 byl oceněn titulem Manažer roku v kategorii potravinářství. Kromě toho je členem představenstva Agrární komory, která jej Babišovi doporučila. „Je to zkušený odborník a podnikatel s velkými zkušenostmi a praktickým přehledem, který z toho profesního titulu zná přednosti i slabiny sektoru,“ nemůže si Milka vynachválit Jiří Felčárek z Agrární komory.

Zdroj: DeníkSlova chvály má pro příštího ministra také Potravinářská komora. „Oceňujeme rozhodně jeho dlouhodobou aktivní obhajobu českých výrobků a českých výrobců a pevně doufáme, že se z této aktivity stane i jedna z jeho hlavních priorit,“ řekla Deníku její mluvčí Dana Večeřová.

Tomáš Hüner (vlevo), Jan Dienstl (uprostřed) a Milan Šťovíček.
Těžká mise ministra Tomáše Hünera: miliardy za jádro i rychlý internet

Koncern Úsovsko sdružuje 17 společností podnikajících v zemědělství, potravinářství a souvisejících oborech. Spolu s dceřinými společnostmi obhospodařuje na 20 tisíc hektarů v Olomouckém a Plzeňském kraji a zaměstnává 750 lidí. Spotřebitelé znají například jejich müsli tyčinky Fit nebo křupky Bersi.

Malí zemědělci, kteří se na zemědělské produkci i obdělávané půdě v Česku podílejí asi ze 30 procent, se obávají, že Milek proto půjde „na ruku“ hlavně velkým komplexům. Mezi ně se řadí také Agrofert. Ten do letošního roku patřil Babišovi, než jej příští premiér převedl na své dva svěřenské fondy.

„Třeba pan Milek mile překvapí a namísto dalších dotací do podniků s výměrami desítek tisíc hektarů upře svůj zájem ke skutečnému rozvoji venkovských sídel spojenému s podporou rodinných farem, živého venkova, zájmu o krajinu, péči o půdu a vodu,“ uvedl tajemník Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek. „Příliš tomu ale nevěříme,“ poznamenal.

Alena Schillerová.
Lady EET Alena Schillerová míří do čela financí

Příští ministr ale hodlá hned na začátku všem organizacím zastupujícím zemědělce nastavit vstřícnou tvář a ukončit dosavadní vzájemné „okopávání kotníků“. „Sedneme si a byl bych hrozně rád, kdybychom se dohodli na spolupráci, aby se všichni zemědělci sjednotili a táhli za jeden špagát,“ řekl Deníku Milek.

Hned po nástupu do funkce také hodlá zabránit střetu zájmů, v němž by se ocitl, kdyby rozhodoval o dotacích a přitom je současně pobírala jeho firma. Podle Státního zemědělského intervenčního fondu například jen loni společnost Úsovsko EKO čerpala z národních i evropských zdrojů přes 50 milionů korun. „Musím odstoupit ze všech statutárních funkcí, které v našich firmách mám. Vše vyřeším a dostojím tak zákonu,“ dodal budoucí ministr.

Zítra představíme Roberta Plagu, který se má stát ministrem školství.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s Jaroslavou Němcovou
Adam Vojtěch. Z reality show na ministerstvo zdravotnictví