CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Zámečník

11. 12. 2017

0 komentářů

Kupte akcie aneb Hodinový prodejní rozhovor z Taiwanu

 

Tipy na investování do akcií mi chodí z různých směrů. Nejčastěji od zprostředkovatelů či makléřů, kteří je chtějí prodat. A zástupce Blackwater Global z Taipei měl opravdu výdrž.

Loading



 

Čas od času se to stává. Zavolá vám neznámý člověk a nabízí zaručený tip na koupi akcií. Máte-li „štěstí“ a vaše „popularita“ překročila hranice České republiky, nejsou tyto hovory omezeny pouze na český rybník.

Počátkem minulého týdne mi volal zástupce společnosti Blackwater Global, která sídlí v Taipei v Taiwanu. Představil společnost a domluvil se se mnou, že mi zavolá jeho kolega, který bude mít investiční tip na nákup akcií.

V průběhu týdne jsem odmítl několik hovorů s exotickými telefonními předvolbami. Volali v nevhodnou dobu. Byli jsme domluveni, že kolega zavolá odpoledne. Bohužel jsme se již nedomluvili na časovém pásmu, a tak jsem odmítal ranní hovory, kdy jsem řešil jiné pracovní záležitosti.

Doporučení 1: Bude-li si s vámi domlouvat hovor zprostředkovatel či makléř z exotických destinací, ujistěte se, že oba máte stejnou představu o časovém pásmu, ve kterém se nacházíte a o kterém hovoříte.

V pátek 8. 12. 2017 v 11:26 jsem přijal hovor ze skrytého čísla. Skrytá čísla přijímám vždy, neboť se často jedná Policii ČR, a protože se často zabývám podezřelými a podvodnými společnostmi, občas se na mě policie obrací z nejrůznějších důvodů. Tentokrát se ale jednalo o hovor z Taipei od zástupce společnosti Blackwater Global.

REKLAMA

Kupte akcie Illumina

Předmětem nabídky byly akcie společnosti Illumina, která se zabývá genetickým rozborem a má novou technologii na rozbor genomu, která analýzu zlevňuje na cca 1 000 USD. To by nebyla nijak převratná zpráva, toto společnost oznámila již v lednu tohoto roku a od té doby její akcie vzrostly z přibližně 140 USD na čtvrteční uzavírací cenu 214,67 USD.

Tahákem měla být zatím neveřejná informace, že americký prezident schválil program rozboru genomu 10 milionů Američanů. A protože Illumina nabízí levnou technologii, jakmile se tato zpráva stane veřejnou, akcie vyletí vzhůru.

Doporučení 2: Jakmile vám někdo nabídne obchodování na základě neveřejných informací, buďte nanejvýš obezřetní. Jsou dvě možnosti: Buď je informace skutečně neveřejná, pak její využití k obchodování není legální – a zejména ve Spojených státech bývá odměněno pobytem s plnou penzí ve státním zařízení. A nebo již neveřejná není, pak ale…

… zamyslete se, kolik lidí před vámi již tuto „neveřejnou“ informaci dostalo. Proč obchodník volá právě vám? Jste opravdu jeden z prvních, komu volá?

Přes šerm až na Wall Street

Jako člen skupiny historického šermu Heraldicus se starám o správu našich internetových stránek a jsem na nich uveden jako kontaktní osoba. Svého času před předěláním designu jsme měli i anglickou verzi stránek. A z ní jsem se nepochybně dostal do databází jako majitel firmy Heraldicus. A jako majitel úspěšné firmy přeci musím mít dostatek peněz na investice.

Není to poprvé, kdy jsem dostal obdobnou nabídku ze zahraničí. Nestává se to ale často. Poprvé se jednalo o společnost Sun Worldwide z Japonska. Tehdy mi nabízeli pod náporem prasečí chřipky společnost Sinovac Biotech, která měla mít zázračný lék. Mohl jsem její akcie v roce 2009 koupit za 7,93 USD/akcii. Jako dlouhodobá investice se to rozhodně nevyplatilo. V roce 2012 poklesla až pod 2 USD/akcii a ve čtvrtek 7. 12. 2017 uzavírala na 7,71 USD/akcii. Dividendy nevyplácí…

Vytrvalost nadevše

Zástupce společnosti Blackwater Global mě překvapil svou vytrvalostí. Přestože od počátku hovoru jsem mu opakoval, že děkuji za tip, který budu pozorně sledovat, ale že akcie nyní nekoupím, protože si chci nejdřív prověřit, jak dobrá jsou jeho doporučení, nevzdával se.

REKLAMA

Dle jeho slov mu jde především o navázání dlouhodobého vztahu. K tomu nyní mám uzavřít pouze malý obchod a koupit jen 500 ks akcií po cca 214 USD, tedy celkem jen za drobných 92 tis. USD. Ty my mají vydělat v průběhu třech měsíců 35 tis. USD. V pesimistické variantě. O akcie po zveřejnění „neveřejné“ informace, kterou mají k dispozici, bude obrovský zájem a jejich cena může i zdvojnásobit. Před očima se již protáčejí vydělané dolary. A zisk je nedaněný!

Doporučení 3: Dejte si pozor na daňové zákony. Přestože společnost tvrdí, že zisk danit nemusíte, protože působí jako off-shore společnost v daňovém ráji, nezapomínejte, že jako český daňový rezident máte povinnost danit veškeré celosvětové příjmy v České republice.

Celkem hodinu se mě snažil přesvědčit. On je odborník, já nejsem. On ví, co a kdy mám koupit, já ne. On riskuje svou pověst a pověst své společnosti, když mi prodělá, rozhodně ho nebudu dál doporučovat. Já přitom riskuji jen 5 000 USD, protože mají nastavený stop-loss na 10 % ztráty. Takže mi nabízí nulové riziko, budu šťastný za dosažený zisk a vybudujeme pevný obchodní vztah.

Ve 12:10 slevil. Nemusím prý kupovat 500 ks, ale stačí 250 ks. Když do obchodu nedám peníze, nebudu v něm emocionálně zapojený a vztah nevybudujeme. Ve 12:25 slevil na 60 ks akcií a o minutu později byl hovor přerušen. Neřekl bych, že ho ukončil on, protože byl přerušen v polovině jeho věty.

Nebezpečný trik

Obchodník využíval jeden hodně nebezpečný trik. V rámci hovoru, kdy jsem mu zamítl nákup akcií, udělal jen drobné shrnutí: „Tedy 500 akcií za 214 USD, tedy celkem 92 tis. USD (ve skutečnosti to vychází na 107 tis. USD, ale nikdy nezmínil částku přesahující 100 tis. USD). Souhlasíte? Jsme dohodnuti?“

Doporučení 4: Buďte obezřetní a ani v cizím jazyce neodsouhlaste nic, s čím skutečně nesouhlasíte. Pokud byste zaváhali, mohlo by to přinejmenším znamenat nemalé komplikace při rušení po telefonu uzavřené smlouvy.

Tento trik obchodník zkoušel využít několikrát. Jednou dokonce těsně poté, co jsem mu znovu zopakoval, že žádné akcie nyní kupovat nebudu.

REKLAMA

Další triky již byly poměrně běžné: Vyžadování souhlasu na otázky typu „a takový zisk, ten by se vám určitě líbil, že?“ a podobné, zabroušení do osobních otázek „kolik je vám let?“ či „v kolika chcete jít do důchodu?“ a další. Jakmile souhlasíte s několika tvrzeními, jste více nakloněni souhlasit i s dalším – a tím je koupě akcií. Jakmile si obchodníka pustíte odpověďmi na osobní otázky blíže k tělu, hůře se vám bude odmítat.

Mezi triky lze počítat i neustálé opakování základního tvrzení o výhodnosti nákupu podle přísloví „stokrát opakovaná lež se stává pravdou“. Na námitky proti okamžitému nákupu reagoval tvrzením „rozumím tomu, co říkáte“ a znovu zopakoval, proč bych měl koupit.

Tlak na nákup: Proč?

Chce-li dlouhodobou spolupráci, která pro něj znamená dlouhodobý zisk, neměl by tolik „tlačit na pilu“ a snažit se za každou cenu prodat hned první tip. Proč o to tedy tolik stál? Nabízí se hned několik možností.

První se nabízí, že mu ve skutečnosti o dlouhodobou spolupráci nejde. Prodávají akcie všude po světě, a i když dlouhodobý klient může vydělat víc, ztráta nováčka tolik nepálí. Vždyť na světě je přes 7 miliard lidí, kteří postupně bohatnou. A i jejich výběrová databáze majitelů úspěšných firem, jako je spolek Heraldicus, je nepochybně dostatečně široká. A při poplatku 1 % z obchodu, což znamená 2 % za nákup a prodej, již stojí za to přesvědčit klienta, aby utratil 100 tis. EUR.

Druhá je o poznání rizikovější: Někdo má nakoupené množství akcií společnosti, chce její cenu vyšší poptávkou ještě zvýšit – a pak prodat. Ti, kdo koupí nyní a neprodají včas, tak mohou jen počítat ztráty.

Přibližně před měsícem mi jiný (český) obchodník nabízel akcie společnosti VISA. A nebyl jsem jediný, komu byly akcie nabídnuty. Prý je před Vánoci, lidé budou kupovat dárky a platit kartou – a to zvýší zisk kartové asociace. Ano, nepochybně. Stejně nepochybně, jako o tom všichni vědí.

A akcie VISA skutečně od doporučení, které jsem s díky odmítl, rostly, a to poměrně stabilně. Až do 29. 11. 2017, kdy propadly během několika minut z ceny téměř 114 USD na 107 USD. Proč se obchodník (obchodníci) rozhodli nabízet ve velkém tyto akcie? Potřebovali zvýšit poptávku, aby mohl velký hráč prodat za lepší cenu? Těžko soudit…

Doporučení 5: Když vám kdokoli bude dávat úžasný tip, který vám může vydělat spoustu peněz, zeptejte se sami sebe, proč raději na něm nevydělá sám. Lidé s dobrými informacemi a velkým kapitálem to tak zpravidla dělají – a nedělí se o dvouprocentní zisky s retailovými klienty.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *