Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Budou stačit jen obnovitelné zdroje? V USA se kvůli tomu vědci žalují

Může být vědecká kritika dehonestace? Americký soud se bude zabývat nezvyklým sporem mezi dvěma skupinami odborníků.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Mark Jacobson ze Stanfordovy univerzity k sobě poprvé přilákal větší pozornost mimo vědecké kruhy v roce 2015. Tehdy v odborném časopise PNAS vydal práci, podle které by už dnes mělo být možné vyrábět energii pro celé USA výhradně z obnovitelných zdrojů.

Bez jaderné energie, bez zemního plynu či spalování biopaliv a bez teprve vyvíjených, či jen třeba velmi drahých technologií jako jsou velkokapacitní baterie. A to vše také levně - v názvu studie je doslova výraz „nízkonákladové řešení“ (titulek práce ho popisuje jako „low-cost“), míněno řešení problémů s nespolehlivostí dodávek elektřiny v síti napájené ze sta procent obnovitelnými zdroji.

Výsledky modelu jsou pak pro zastánce obnovitelných zdrojů velmi povzbudivé. Cena za vytvoření „obnovitelné“ elektrické soustavy se spolehlivými dodávkami měla být jen o něco větší než cena nutných rekonstrukcí a vylepšení dnešního systému založeného na fosilních palivech. Po započtení externalit, jako je třeba znečištění, dokonce o něco nižší. Studii od té doby citovali nejen jeho vědečtí kolegové, ale často také aktivisté, či politici, například Bernie Sanders.

Podruhé na sebe Jacobson strhl pozornost ve chvíli, kdy zažaloval kolegy z vědecké obce zjednodušeně řečeno za to, že jeho práci kritizují. Podle žaloby podané letos v září k soudu v hlavním městě USA, autoři kritiky Jacobsonova článku - kritiky, která také vyšla v PNAS - vědomě publikovali nepravdu. I přesto, že Jacobson je na nepravdivost tvrzení předem upozornil. Je to poněkud nečekané vyústění už tak poměrně vypjatého vědeckého sporu, který trvá od vydání publikace.

Autory kritiky je skupina vědců vedených Christopherem Clackem z Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA). Jacobsonův model „obnovitelné energetiky“ označují za neudržitelný, tedy v tom smyslu, že je v něm několik chybných předpokladů, které ho činí naprosto neralizovatelným. Jacobson dostal příležitost napsat na kritiku odpověď, což také promptně učinil. A na tu Clack a spol. znovu odpověděli

Žaloba (nejen) o vodu

Podle žaloby jsou tvrzení „vážných chyb v použitém modelu“ (např. v odhadu flexiblity odběru, či využití vodních elektráren, o kterém píšeme dále) de facto dehonestací Jacobsona, respektive jeho profesních dovedností (je odborníkem právě na modelování). Dokument uvádí, že Jacobson svým kritikům i redakci časopisu PNAS, přesněji Clackovi samotnému, vysvětlil, v čem je jejich kritika pomýlená. Přesto nedošlo k nápravě.

První stání v případu je naplánovano na konec prosince, uvidíme tedy, jak při něm argumenty Jacobsonových právníků obstojí. Je těžké předvídat, protože samy americké soudy v minulosti opakovaně přiznaly, že nejsou schopné rozhodovat ve sporech vědeckého rázu nejlépe. Na druhou stranu, dohoda s redakcemi vědeckých časopisů nebývá pro autory vždy nejjednodušší.

Opravy, či stažení vadného článku, se často nepodaří dosáhnout ani v dobrých vědeckých časopisech (o podvodných a špatných ani nemluvě) a sami vědci si často stěžují, že vědecká literatura i proto obsahuje celou řadu výsledků, na které se nelze spolehnout. Také proto není Jacobson jediný autor, který se kdy obrátil na soud.

Na druhou stranu, jeho kritikové v tomto případě mají podle našeho názoru lepší argumenty. Opravdu velkou slabinou Jacobsonova modelu - kterou kritizuje i Clack a spol. - je využití vodních elektráren. Přehradní turbíny a také přečerpávací elektrárny jsou pro celý model klíčové, protože mohou začnou fungovat až ve chvíli, kdy nebudou k dispozici jiné zdroje (Slunce, vítr).

Ukázka provozu 100 procentně obnovitelné sítě podle návrhu Jacobsona a jeho kolegů. Jak je vidno, vodní elektrárny by měly v některé časy dodávat do sítě nejméně 1 300 gigawattů (GW). Kdybychom se měli držet jednotek grafu, mají vyrobit 1,3 TWh (terawatthodiny) za hodinu, což je ve výsledku totéž).

Model přitom předpokládá, že vodní elektrárny vyrobí celkově řečeno zhruba stejně energie jako dnes - háček je v tom, že během podstatně kratší doby. Což zase znamená, že jejich výroba v takovou chvíli by měla být zhruba patnáctkrát vyšší, než je dnes. Celkový objem výroby by tedy měl být stejný, přitom by muselo být turbín podstatně více, aby dokázaly „zalepit“ díry ve výrobě ve chvíli, kdy jiné obnovitelné zdroje vyrábět nemohou.

Jacobson opakovaně tvrdí, že je technicky možné takového výkonu dosáhnout, když se dnešní přehrady osadí novými turbínami. Jeho kritici to považují za nemožné - a jejich argument dává podle nás větší smysl. Nejde přitom jen o technické obtíže, které by už samy o sobě byly ohromné: důležité je i to, že z přehrad by se muselo vypouštět podstatně více vody než dnes, a to by způsobilo vážné problémy po celém toku řeky, a to jak lidem, tak i přírodě. Totéž samozřejmě platí i pro období, kdy se naopak průtok výrazně omezí, aby se „nastřádala“ voda na pozdější výrobu.

Autor:
  • Nejčtenější

Námořníci USA propašovali před 100 lety na palubu bitevní lodi prostitutku

v diskusi je 30 příspěvků

13. dubna 2024

V dubnu 1924 zažilo americké námořnictvo obrovský skandál, který se dostal na titulní stránky...

Uvidíme v budoucnu na obloze druhý Měsíc? Příčinou může být neobvyklá hvězda

v diskusi je 13 příspěvků

17. dubna 2024

Velmi neobvyklá hvězda éta Carinae v 19. století náhle zjasnila a stala se druhou nejjasnější...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Skvělý filmový zvuk bez velké instalace. Test nejzajímavějších soundbarů

v diskusi je 17 příspěvků

15. dubna 2024

Položíte jej na polici před televizor, propojíte kabelem, zapojíte do zásuvky a během pár chvil se...

Dawesův plán na čas stabilizoval Německo, ale nástup Hitlera neodvrátil

v diskusi je 15 příspěvků

16. dubna 2024

Německá vláda přijala před 100 lety, v dubnu 1924, Dawesův plán. Byl to americký projekt na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Patnáct zbytečných obětí. Před 100 lety vybuchl důl Gabriela na Ostravsku

v diskusi jsou 4 příspěvky

12. dubna 2024

Dvanáctý duben 1924 přinesl vážnou důlní katastrofu v Československu. Výbuch v dole Gabriela v...

Znovuzrození japonských letadlových lodí. Ve výzbroji budou mít F-35B

v diskusi je 1 příspěvek

19. dubna 2024

Japonsko má ve své ústavě zakázáno vlastnit ofenzivní zbraně, jako jsou letadlové lodě. Doba...

Lotyšská armáda je malá, materiálem nehýří, ale Ukrajině něco ze svého poslala

v diskusi je 5 příspěvků

18. dubna 2024

V roce 2004 vstoupilo Lotyšsko do NATO, přesto nemůže nechat svou případnou obranu pouze na bedrech...

Pes na Měsíci či Marsu už nemusí být fikce. NASA trénuje průzkumného robopsa

v diskusi jsou 2 příspěvky

17. dubna 2024  15:12

Vědci z projektu Lassie, sponzorovaném americkou NASA, zdokonalují robotického psa pro použití při...

Na dům mu spadl odpad z vesmíru. Nyní NASA potvrdila, že je to kus z baterie

v diskusi je 7 příspěvků

17. dubna 2024  11:50

Před několika týdny proběhla médii informace o varování německého Spolkového úřad pro civilní...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...