Elektronizace daní do dvou let, slibuje šéf Finanční správy. Papírové formuláře ale zůstanou

OVM: Daňový systém a jeho budoucnost (zdroj: ČT24)

Zcela nový zákon o daních z příjmů a také elektronické přiznání daní, kdy by poplatníci nemuseli vyplňovat údaje do několika různých formulářů, přislíbil v pořadu ČT Otázky Václava Moravce generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček. Podle něj by měly být nové služby spuštěny v horizontu dvou let.

Podle Janečka by veřejnost měla pocítit významný kvalitativní posun v komunikaci s Finanční správou, konkrétně to přirovnal k současnému internetovému bankovnictví.  

Při podávání daňových přiznání by měla odpadnout například nutnost posílat na finanční úřady různá naskenovaná potvrzení. Nový portál Finanční správy by také generoval potvrzení o bezdlužnosti, o stavu daňového účtu či třeba o tom, kolik zaměstnavatel srazil podavateli samostatného daňového přiznání na dani. 

„O tomhle diskutujeme už nějakou chvíli, promýšlíme tento záměr,“ řekl Janeček. Jedním ze základních předpokladů je to, aby ve chvíli, kdy poplatník podá elektronické daňové přiznání, nemusel následně skenovat informace například pro potvrzení o bezdlužnosti, aby správa měla elektronický archiv písemností jednotlivých poplatníků. „Archiv spisu, co finanční správa o občanovi má, jaká rozhodnutí tam jsou, jaký je stav osobního daňového účtu,“ dodal ředitel. 

Generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček
Zdroj: ČT24

„Z mého úhlu pohledu se jenom bojím, aby to neskončilo jako obvykle – mysleli jsme to dobře, ale zase se to nepovedlo,“ reagoval na jeho slova v televizní diskusi člen rady Unie daňových poplatníků Jan Rambousek. Podle něj naopak po zavedení elektronizace paradoxně hrozí pro zaměstnavatele větší administrativní zátěž. To nastalo podle něj i nyní, po zavedení elektronické evidence tržeb (EET). 

Janeček ale uklidňoval, že se s povinným zapojením daňových poplatníků nepočítá. Mělo by prý vzniknout natolik uživatelsky vstřícné prostředí, že veřejnost naláká, aby ho chtěla využívat. Současný komunikační kanál EPO i papírová podoba přitom zůstanou zachovány, zdůraznil.  

Stát by chtěl systém spustit v návaznosti na nový a jednodušší zákon o dani z příjmů, podle Janečka to ale není nutné, stačila by novela současného zákona. 

Ministerstvo financí připravuje nový zákon už delší dobu. Měl by přinést například možnost samovyměření daně či využití internetu v daňovém přiznání. „Chceme mít stejný systém jako v Estonsku, kde lze vyplnit po internetu daňové přiznání za dvě minuty,“ uvedla podle agentury ČTK koncem listopadu Alena Schillerová, která je navržena na novou ministryni financí. 

Rambousek ovšem podotkl, že si nedovede představit, že „teď někdo přijde a napíše nový, bezchybný zákon“. Spíše očekává, že daňoví poplatníci budou zase první tři roky tápat, jak vlastně zdaňovat, pak přijde Finanční správa s nějakým řešením a bude poplatníky zpětně zdaňovat.   

Vydáno pod