Národní galerie představí českou premiéru Aj Wej-wejova dokumentu o uprchlické krizi

10.12.2017 17:03

Výstava Aj Wej-wej. Zákon cesty, jeden z nejúspěšnějších letošních výstavních projektů Národní galerie v Praze, skončí již 7. ledna 2018.

Národní galerie představí českou premiéru Aj Wej-wejova dokumentu o uprchlické krizi
Foto: ngprague.cz
Popisek: Národní galerie

Jako vrchol programu k výstavě uvede galerie českou premiéru umělcova dokumentárního filmu Human Flow, který sleduje globální uprchlickou krizi ve 23 zemích světa. Projekci uvede v kině Lucerna 14. prosince sám Aj Wej-wej.

Monumentální instalaci lodě s 258 postavami uprchlíků připravenou umělcem přímo pro Velkou dvoranu i další Aj Wej-wejova díla zhlédlo ve Veletržním paláci již více než 40 tisíc návštěvníků. Zájem o site-specific instalaci Zákon cesty již projevily další světové galerie a z Prahy poputuje obří nafukovací člun do australského Sydney na tamější bienále současného umění.

„Problematikou uprchlické krize se čínský umělec a aktivista Aj Wej-wej zabývá řadu let. Vyzdvihuje přitom lidský rozměr této humanitární katastrofy a distancuje se od abstrahování tématu, které tak často zaznívá z pozic politických lídrů. K této kritice pak vytváří nejrůznější nejen výtvarná díla a specifické instalace, ale také četné videoprojekty. Jeho prvním celovečerním filmem je dokument Human Flow, který zachycuje současnou uprchlickou krizi, největší lidskou migraci od doby druhé světové války. Věnuje se uprchlíkům z celého světa, kteří byli nuceni opustit své domovy, utíkají před hladomorem, klimatickými změnami nebo válečnými nebezpečími. Aj Wej-wej sleduje ve 23 zemích osudy konkrétních lidí v mezní životní situaci a dokumentuje jejich touhu po bezpečí a spravedlnosti,“ uvádí generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…