Nejlepším evropským filmem je Čtverec, švédský snímek bodoval celkem v šesti kategoriích

Radující se delegace vítězného filmu | Foto: Tobias Schwarz | Zdroj: Reuters

Letošní Evropské filmové ceny ovládl snímek Čtverec švédského režiséra Rubena Östlunda, který během sobotního slavnostního večera získal ocenění celkem v šesti kategoriích. Kromě hlavní trofeje pro nejlepší film si tvůrci tohoto komediálního dramatu odnesli i cenu za nejlepší výpravu, scénář, režii, nejlepší komedii a za mužský herecký výkon.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Film Čtverec je nápaditou společenskou satirou a vznikl v koprodukci Švédska, Německa, Francie a Dánska. Výrazně na sebe upozornil už na letošním filmovém festivalu v Cannes, kde získal hlavní cenu - Zlatou palmu.

Na Evropských filmových cenách posbíral téměř všechna ocenění v hlavních kategoriích včetně trofeje pro Claese Banga, který ztvárnil hlavní roli muzejního kurátora. V kategorii hereček byla oceněna Alexandra Borbélyová za roli ve snímku O těle a duši maďarské režisérky Ildikó Enyediové.

Další nominované snímky se prosadily v technických kategoriích. Za kameru byl oceněn film Nemilovaní režiséra Andreje Zvjaginceva, za střih francouzské drama 120 BPM.

Cenu za přínos světové kinematografii si odnesla francouzská herečka a režisérka Julie Delpyová. Cenu za celoživotní dílo získal ruský režisér a scénárista Alexandr Sokurov.

O vítězích v jednotlivých kategoriích rozhodovaly více než tři tisícovky členů Evropské filmové akademie, jejímž prezidentem je německý režisér Wim Wenders. Loni získala hlavní cenu německá komedie Toni Erdmann.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme