reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Smrt z přepracování? V Japonsku to vyřeší vyhrávajícími drony

9.12.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Smrt z přepracování? V Japonsku to vyřeší vyhrávajícími drony
Drony mohou sloužit i k poněkud netradičním účelům. V Japonsku je chtějí používat k tomu, aby pomocí vyhrávání hudby a také hlasitého bzučení ukončili pracovní dobu zaměstnanců, kteří by jinak trpěli přepracovaností, což může mít neblahé důsledky. 
V Japonsku je obvyklé, že pracovníci věnují svému zaměstnání mnohem více času, než by měli. Lidé jsou navyklí si neustále brát přesčasy a to může být pro společnost vážný problém. Vysoká pracovní vytíženost má negativní vliv na rodinný a obecně společenský život a také na zdraví samotných zaměstanců, někdy končí až smrtí. Existují proto snahy, jak tomuto jevu alespoň částečně zabránit. S jedním takovým nápadem přišla i japonská společnost Taisei známá díky stadionu v Tokiu pro Olympijské hry v roce 2020. 
 
Japonská společnost přišla s poněkud neobvyklým řešením celé situace, protože příliš pracovité zaměstnance chce vyhánět pomocí dronu. Dron T-Frend je bezpečnostní dron, který má za úkol pomocí kamery dohlížet na kanceláře, na znamení konce pracovní doby ale spustí píseň Auld Lang Syne, čímž má pracovníky vyhnat ze zaměstnání domů. Hudba, ale také bzučení samotného dronu, by mělo zaměstnancům znemožnit soustředit se a pokračovat v práci. 
 
 
I tak si ale někteří jedinci můžou dokázat poradit a dron přehlížet. Mohou se objevit například tvrdohlaví zaměstnanci, kteří si pořídí sluchátka na tlumení okolního zvuku. Obecně by ale dron mohl pomoct k tomu, aby po konci pracovní doby zůstávalo v kanceláři méně lidí. V současné době se problém řeší pomocí dohlížejících, kteří kontrolují u firem přesčasy. Tito lidé se však sami stávají těmi, kteří si přesčasy v práci musí brát. 
 
Dron společnosti Taisei je autonomní, identifikuje svou polohu v budově bez použití GPS a v dubnu příštího roku bude v Japonsku k dispozici jako služba, která bude stát firmu 50 000 jenů, což je přibližně 9 500 korun. Vývojáři zvažují i možnost vybavit dron technologií na rozpoznávání obličeje, aby bylo možné zjistit, kdo konkrétně zůstává v práci o několik hodin déle, než by měl, či zda se v kanceláři nenachází nepovolaná osoba. 
 
Zdroje: engadget.comphys.org 


reklama