Letos frčí vánoční stromky v květináči. Po svátcích je můžete vysadit do přírody

Před letošními vánočními svátky stoupá v Česku zájem o vánoční stromky v květináči. Někteří obchodníci už hlásí pro letošek vyprodáno. Nejčastěji se takto prodávají jedle, kterých v českých lesích výrazně ubývá. Podle hnutí Duha se u nás každý rok prodá asi milion řezaných stromků, které ale po Vánocích končí jako odpad. Stromy v květináči je naopak možné vysadit v přírodě.

Že o živé vánoční stromky roste zájem, dokazuje například zkušenost Toulcova dvoru z Prahy. „Loni jsme nabízeli 100 stromků v květináči, ale po Štědrém dni nám jich 30 zůstalo. Letos jsme jich zajistili taky 100, ale prodali jsme všechny za deset dní a už nemáme žádný,“ popisuje Jakub Moravec.

Podobnou zkušenost zaznamenaly i pražské lesy: „Letošní rok jsme připravili 250 kusů speciální Vánoční jedličky s budoucností, tedy malé jedličky v květináči s návodem, které budeme na jaře společně sázet do Kunratického lesa,“ uvedla Petra Fišerová. „Jedná se o speciálně vybrané sazenice, které jsou původní a vhodné pro další výsadbu v lese. Byl o ně obrovský zájem a během několika dní byly rozprodané,“ dodala Fischerová.

Vánoční stromky v květináčích se dají koupit nejen přímo od lesů nebo středisek ekologické výchovy, ale čím dál častěji i v běžném prodeji. „Rozhodně mohu potvrdit stoupající zájem o vánoční stromky v květináčích, kterých každý rok prodáváme stále více,“ uvedla Lenka Jelínková ze zahradnictví Jelínek. „Zákazníci se zároveň začínají informovat, zda stromky v květináčích mají dostatečné množství kořenů a jak je pěstovat, aby jim přežily.“

Na balkoně stromky většinou nepřežijí

Aby stromek přežil nejméně do dalších Vánoc, je ale nutné se o něj pečlivě starat – nesmí chybět plynulý přechod ze zimy do tepla a pravidelná zálivka. „Přechod do vytopeného bytu je pro ně šok. Je to stejné, jako kdyby člověk najednou strávil vánoční noc venku ve spacáku. Tak podobně vykulený je strom, který s náma má strávit Vánoce ve 20 stupních,“ vysvětluje Jan Piňos z hnutí Duha.

„První pravidlo zní: nechat stromeček v teplé místnosti co nejkratší dobu. A nedávat ho přímo z chladu do tepla a potom zpátky, zejména ve velkých mrazech. Může být několik dní třeba v dílně nebo na chodbě, kde je 10 stupňů, aby si postupně zvykl,“ dodal Piňos.

Pak je podle něj důležité stromek často zalívat, protože potřebuje vlhké prostředí. „Stromek by měl být v místnosti, kde je vysoká vlhkost a zalívat ho 2x denně, musí mít pořád vlhkou půdu.“

Život stromku po Vánocích záleží především na péči majitele. Nechávat si stromeček třeba na balkoně na příští rok Jakub Moravec z Toulcova dvora nedoporučuje, to stromky přežijí málokdy. Ideální je stromek vysadit venku. Proto některé ekologické sdružení i lesy pořádají na jaře společnou výsadbu stromků do přírody. „Majitelé stromků od nás dostali rodný list k stromku i návod, jak se o něj nejlépe starat. Nějakou březnovou sobotu pak společně půjdeme stromky vysadit, což je ale samozřejmě dobrovolné,“ uvedl Moravec.

Společná výsadba má podle Jana Piňose navíc výhodu v tom, že budou stromky umístěny v lokalitě, která je pro ně ideální. Tedy na místo, které není příliš suché a slunné.