Boj s opilci se prodraží. Záchytky se musí přizpůsobit nové vyhlášce, bojí se o přežití

Události ČT: Záchytky se budou muset změnit (zdroj: ČT24)

Provozní komplikace i nutnost stavebních úprav přinese nová ministerská vyhláška, které se musí podřídit od listopadu příštího roku protialkoholní záchytné stanice v celém Česku. Řadu požadavků však provozovatelé vidí jako zbytečných. Na splnění požadavků budou mít rok.

Čtyři zdi, zamřížovaná okna a postel. Žádný luxus za velké peníze. Přesto je na pražské záchytce pořád plno. 

Prosté vybavení budou muset záchytky doplnit o nové prvky, třeba zástěnu k toaletě, pokud je na pokoji, nebo komunikační zařízení mezi pacientem a sestrou. „Když nám klient dokáže vyrvat okna, zdemolovat pokoj, věřím tomu, že by bylo okamžitě zničené,“ uvedl vedoucí zdravotníků z pražské záchytky Miroslav Kočí.

„Nemyslím si, že by to bylo tak dramatické, ta signalizace je jednoduchá a to by tam nemohl být ani vypínač na světlo,“ uvedl náměstek ministerstva zdravotnictví Roman Prymula.

Nově budou protialkoholní stanice muset u zachycených lidí provádět kromě testů na alkohol i testy na drogy, což pro ně bude znamenat i finanční zátěž navíc.

  • V pokoji musí být signalizační zařízení mezi pacientem a sestrou
  • Je-li WC pro pacienty součástí pokoje pro pacienty, musí být odděleno od zbývajícího prostoru pokoje alespoň neprůhlednou zástěnou pevně spojenou s podlahou nebo zdivem, lůžka musí být oddělená od koupelny
  • Povinná atestace lékařů z klinických oborů
  • Povinné testování zachycených osob na přítomnost drog
  • Oddělená místnost sloužící provozním účelům

„Jedno vyšetření stojí 500 korun, nikdo neřekl, kdo to bude platit. Navíc spektrum na drogové scéně je příliš široké, vyžaduje specialistu. Na to naši lékaři nejsou trénovaní,“ uvedl pro deník Právo Doležil.

Kromě stavebních zásahů a materiálního dovybavení budou muset provozovatelé záchytek zapracovat i na personálním obsazení. Lékaři budou muset mít povinné atestace.

„Nová vyhláška stanovuje, že lékaři mají mít atestaci z klinických oborů. Nemůže to být tedy lékař, který je atestován v jiném než klinickém oboru,“ vysvětlil Doležil.

„Jsme ochotni o tom diskutovat, ale nemyslím si, že by tam mělo dojít k nějakým změnám. Záchytku považujeme za zdravotnické zařízení,“ dodal náměstek Prymula.

Na pražské záchytce tak kvůli chybějícím atestacím bude podle ředitele Městské polikliniky v Praze Davida Doležila chybět 1,5 úvazku lékaře.

V Mladé Boleslavi musí přistavět místnost navíc

Podmínku atestovaného lékaře paradoxně splňují na nejmenší záchytce v Česku. Je totiž součástí nemocnice. „Kdokoliv je budoucím klientem záchytky, tak nejdřív je přijat na internu, tam lékař posoudí jeho stav,“ uvedla mluvčí Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi Hana Kopalová.

Úpravy stanici přesto čekají – a to kvůli technickým normám. Nově totiž záchytky budou muset mít jednu místnost oddělenou od provozu. V mladoboleslavské záchytce ji tedy mají v plánu přistavět.

A zatímco v Mladé Boleslavi bude o místnost víc, v Jihlavě – kde je jediná záchytka na Vysočině – záchytku možná zruší úplně. Služby města Jihlavy, které její provoz zajišťují, již podaly hejtmanství výpověď.

Důvodem jsou požadované novinky. V Jihlavě například nemají oddělené záchody od lůžek. A problémem je i to, že opilci za nocleh až v pětasedmdesáti procentech nezaplatí.

„Je to z ekonomických důvodů. V současné době nejsme schopni za těchto podmínek nadále záchytku v Jihlavě provozovat,“ uvedl mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek.

Provozovatelé záchytných stanic plánují do konce roku v souvislosti se změnami uspořádat setkání v Praze.

„Situace je složitá a chceme na tomto setkání prodiskutovat všechny problémy, které se týkají nových vyhlášek, nového protikuřáckého zákona, financování protialkoholních záchytných stanic a také to personální a technické vybavení,“ uvedl Doležil.