„Loni jsme pekli na tři tuny cukroví... To už ale nechceme zažít. Bylo to šílené,“ rozvyprávěl se o loňském pečení Martin Polanecký. „To jsme málem ve výrobně i spali,“ popisoval.

Rok od roku zájem o kupované cukroví narůstá. Pražané nemají čas a ani chuť trávit hodiny v kuchyni. A tak je ani zdražení kvůli ceně másla neodradilo. Přesto cukrář Martin omezil letošní pečení mírně pod dvě tuny. „Chtěl jsem to snížit na polovinu, ale pak vás stejně někteří uprosí a pečete více,“ svěřil se.

A jaké cukroví mají zákazníci nejradši? Samozřejmě to tradiční, které je jako od babičky. Martin se tak drží třinácti druhů, kde nechybí vanilkové rohlíčky, pracny, včelí úly, ani slepované cukroví. 

„Kdysi jsme dělali 15 druhů, ale kdo kdy viděl na štědrovečerním stole jahody... A tak jsme jahodové cukroví a citronové košíčky úplně vypustili a děláme klasiku, kterou mají lidé nejradši.“

Video
Video se připravuje ...

Za zdražení cukroví letos může zejména cena másla Eva Fornálová

Vyučený cukrář tak polovinu receptů převzal od své maminky. Zbytek volil podle svých chutí. „Maminka ani manželka už nepečou. Jsou zvyklé, že jim nějaké cukroví vždy přivezu,“ prozradil.

Kovářova kobyla

Ale jak už to bývá, i tady se stává, že kovářova kobyla chodí bosa. Minulý rok totiž domů přivezl na celé svátky jen třicet kousků včelích úlů. A to ne proto, že by rodině jiné nechutnalo.

„Každý rok se stane, že si někdo zapomene vyzvednout objednávku, nebo že při výrobě zbude něco navíc. Ale tehdy jsem se přepočítal,“ říkal s úsměvem teď už vtipnou historku, jak si loni doma pochutnali jen na jednom druhu. Sám ale přiznává, že během toho několikatýdenního pečení poctivě uždibuje každý den nejen ke kávě.

Fotogalerie
12 fotografií