Dražba německé vesnice plné důchodců. Vyvolávací cena je 125 tisíc eur

dražba vesnice

Dražba německé vesnice plné důchodců. Vyvolávací cena je 125 tisíc eurNOVÉ
Opuštěná vesnice - ilustrační foto Foto:

FOTO: Shutterstock

1
Svět
Sdílet:

Pokud máte 125 000 eur, můžete se zúčastnit dražby o německou vesnici Alwine. Obec, která se nachází ve spolkové zemi Braniborsko a leží přibližně 120 kilometrů na jih od Berlína, jde tento víkend do dražby. Zprávu přinesl server Local.de.

Malá obec, ve které stojí dvanáct budov, se potýká s podobnými problémy, kterým čelí řada podobných obcí v bývalé NDR. Kvůli nedostatku pracovních příležitostí odtud mladí lidé odchází a zůstávají pouze důchodci. Kromě jedné rodiny je zbývajících 20 obyvatel Alwinu již v důchodovém věku.

Vesnice už byla jednou prodána v roce 2000 za symbolickou jednu německou marku soukromým investorům, kteří však nezabránili jejímu úpadku. Proto nyní musí do dražby. „Mnoho lidí se o aukci zajímá,“ uvedl Matthias Knake z aukčního domu Karhausen. Jedná se prý o první případ, kdy jde do dražby celá ves.

Starosta města Uebigau-Wahrenbrueck Andreas Claus, pod který Alwine spadá, by chtěl s novým vlastníkem a ve spolupráci s místními, a ne proti nim, obec rozvíjet. „Jsou tu však obavy, že se nic nestane,“ dodává Claus.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Proces vylidňování venkovských obcí začal ve východním Německu krátce po sjednocení země v říjnu 1990. Přestože jsou oba státy již přes 27 let sjednoceny, tak průměrné HDP zůstává na východě o třetinu nižší.

Během 2. světové války se v okolí vesnice nacházel výcvikový prostor pro Hitlerjugend a zajatecký tábor. Po konci války a za NDR se nedaleko obce těžily brikety. V té době žilo v obci až 50 obyvatel. V roce 1991 byl však důl uzavřen a místní začali odcházet.

„Většina odcházejících byli pochopitelně mladší lidé – synové a dcery této vsi, kteří se přestěhovali do Západního Německa,“ říká místní zastupitel Peter Kroll, který v oblasti žije od roku 1945. Z těch co odešli, se nikdo nevrátil. V celém regionu ubylo od roku 1990 přes 15% populace.

Čtěte také: Začne dražba soch Stalina i Gottwalda. Ceny jdou do milionů

Sdílet:

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články