Hlavní obsah

Jobbik čeká obří pokuta, ohrožuje účast strany ve volbách

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejsilnější maďarská opoziční a ultrapravicová strana Jobbik musí zaplatit státu pokutu přes 331 miliónů forintů (přes 28 miliónů korun) za nepovolenou ekonomickou podporu. Oznámil to nejvyšší kontrolní úřad země. Budapešť navíc jako sankci o stejnou částku snižuje této straně státní dotace.

Foto: Profimedia.cz

Volební plakáty Jobbiku s portrétem šéfa strany Gábora Vony

Článek

Čtyři měsíce před parlamentními volbami tak Jobbik v úhrnu přichází v přepočtu o 56 miliónů korun.

János Volner, předseda poslanecké frakce Jobbiku, reagoval na situaci prohlášením, že vládní strana FIDESZ premiéra Viktora Orbána chce tímto krokem jeho stranu zakázat.

Podle Volnera zákrok partaj připraví o prostředky. „To může znemožnit naši účast v nadcházejících volbách. Nebudeme mít z čeho financovat chod strany a kampaň,“ shrnul.

Server index.hu napsal, že nepovolená ekonomická podpora se zřejmě týká využívání slev na pronájem reklamních ploch od podnikatele Lajose Simicsky, který podporuje Jobbik poté, co se nepohodl s Orbánem. Do své dramatické roztržky s premiérem patřil Simicska mezi sponzory vládní strany FIDESZ.

Reklama

Výběr článků

Načítám