Domů
Elektřina
Jeden ze čtyř bloků elektrárny Chvaletice po úterním požáru stojí
Elektrárna chvaletice
Zdroj: sev-en.cz, autor Jan Posejpal

Jeden ze čtyř bloků elektrárny Chvaletice po úterním požáru stojí

Elektřina
3 komentáře
7. prosinec 2017, 16:58
ČTK

V hnědouhelné elektrárně Chvaletice v úterý hořelo, po požáru je odstaven jeden z čtyř bloků. Nikdo nebyl zraněn, oprava potrvá týdny. Škody jdou zatím do milionů korun. ČTK to dnes řekl generální ředitel elektrárny Luboš Pavlas.

„Až to zchladne, což bude trvat několik dnů, musíme udělat ohledání, a zjistíme, zdali je nějaký problém. Pokud se to bude muset otevřít a rozdělat, bude to na několik týdnů, pokud to bude menší oprava, tak kratší dobu,“ uvedl Pavlas.

Škodu odhadl na několik milionů při krátké odstávce, až desítky milionů při opravě celé turbíny. Jen zchladnutí turbíny trvá týden.

Chvaletice
Ilustrační foto

Podle Pavlase začalo hořet v kabelovém kanálu a v důsledku ztráty napětí byl nestandardně odstaven blok. To mohlo poškodit zařízení elektrárny. Celková výše škody bude známa až po skončení vyšetřování a zjištění rozsahu poškození.

Vloni rozsáhlý požár v elektrárně poškodil dopravník uhlí a věž. Vypukl 30. srpna ve věži, kam vedl 200 metrů dlouhý dopravníkový pás s uhlím, konstrukce věže následně spadla. Nehoda se stala mimo výrobní bloky elektrárny.

Likvidace trosek a příprava náhradní provizorní dopravy paliva trvala zhruba šest týdnů. Po tuto dobu byla elektrárna zcela mimo provoz, neboť zároveň byly kvůli dlouhodobé modernizaci odstavené bloky 3 a 4.

těžba hnědého uhlí
Ilustrační foto

Následky loňského požáru již elektrárna odstranila. Policie kvůli němu letos obvinila dva zaměstnance externí firmy, která v areálu pracovala, z obecného ohrožení z nedbalosti. Škoda, kterou oheň způsobil, byla vyčíslena na 139 milionů korun.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 MW, minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice. V roce 2013 elektrárnu koupila od společnosti ČEZ za 4,12 miliardy korun těžařská společnost Severní energetická. Vlastní ji podnikatelé Pavel Tykač a Jan Dienstl.

Pavel Dosoudil dr

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(3)
Petr
8. prosinec 2017, 14:45

Vyházet ne"zodpovědné" manažery, a z ušetřených peněz přidat vlastním skutečně odborným zaměstnancům z řad techniků a údržbářů.

Plus se snažit získat zpět maximum odcházejících do důchodu a zajistit jim práci i třeba na zkrácené úvazky alespoň do 70ti let, teprve pak pod jejich neustálý dohled můžou vsunout i nějaké Ukrajince z podobných oborů.

Jestli to udělají naopak, tak se jim to do deseti let rozpadne kompletně celé.

Tomáš Gurecký
8. prosinec 2017, 20:59

Tato slova tesat zlatým písmem do kamene a vyvěsit na vrátnici každé fabriky.

Dále změnit vyhodnocovací pravidla veřejných zakázek, ne jen podle nejnižší ceny.

A v neposlední řadě přenést odpovědnost i na projektanty.

Jenom jak už to tak bývá, tak to stejně obsere ten v "nižších" patrech.

Vinkler
11. prosinec 2017, 08:07

V každé firmě se vyskytne jedinec, který ví o co jde. Je potřeba ho co nejdříve propustit.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se