Jako první dostal svůj trest natvrdo inženýr James Robert Liang, jež byl v srpnu ve Spojených státech odsouzen za podvod na 40 měsíců a k pokutě 200 000 dolarů (4,3 milionu korun). Americký soud ovšem nekompromisně pokračuje a jako další se svého trestu dočkal osmačtyřicetiletý Oliver Schmidt, bývalý výkonný ředitel vývojového oddělení v americkém Michiganu.

Schmidt byl zatčen v lednu, když přicestoval do USA se svojí rodinou. Během procesu se přiznal k tomu, že o celém podvodu s emisemi věděl a před několika dny byl odsouzen - a s docela tvrdým rozsudkem. Ve vězení si odsedí až sedm let a zároveň mu byla vyměřena pokuta 400 000 dolarů (8,6 milionu korun). Po odpykání trestu bude navíc Schmidt z USA deportován.

Volkswagen Arteon.
Emisní aféra Volkswagenu má prvního odsouzeného, inženýr půjde do vězení

Původně ovšem vysoce postavenému manažerovi hrozily i daleko horší tresty. Hovořilo se dokonce o 169 letech – tedy o doživotí. Naopak obhájce chtěl pro Schmidta jen 40 měsíců a pokutu 100 tisíc dolarů (2,15 milionu korun), neboť jeho provinění bylo prý mnohem menší, než u některých dalších manažerů a inženýrů.

„Jste klíčovým konspirátorem, zodpovědným za maskování velkého podvodu spáchaného na amerického zákazníka,“ zněla jedna věta z rozsudku. Schmidt podotknul, že byl svým zaměstnavatelem v celé aféře „využit“. Například při setkání s úřadem pro ochranu životního prostředí tvrdil přesně to, co po něm společnost chtěla. Toto jednání vnímá zpětně jako chybu.

Odsouzených manažerů a inženýrů by bylo v USA výrazně více, ale většina lidí spojených s celou aférou jsou Němci a ve své domovině jsou mimo dosah americké justice.