Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Požáry v Kalifornii sežehly i vilu miliardáře Murdocha. Stála stovky milionů

Autor: mah, ČTK - 
7. prosince 2017
00:00

Kalifornie se ještě nevzpamatovala z říjnových požárů a znovu se ocitla v plamenech. Rozsáhlé požáry se hasičům nedaří zastavit kvůli silnému větru. Své domovy tak muselo opustit 150 tisíc lidí. Plameny už zničily na 200 budov a přerušily dodávky elektřiny pro čtvrt milionu lidí. Podle místních médií navíc zničily i domy v bohaté lokalitě Bel Air, kde shořela i vila, kterou si před čtyřmi lety za 30 milionů dolarů koupil miliardář a mediální magnát Rupert Murdoch.

Rupert televizní stanice Fox News. Plameny měly zničit vilu a vinici, kterou si mediální magnát v roce 2013 koupil za 30 milionů dolarů (660 milionů korun) v losangelské čtvrti Bel Air.

Největší požár zachvátil okres Ventura severozápadně od Los Angeles, kde se oheň od pondělka rozšířil na ploše přes 22 tisíc hektarů a z místa vzniku v horské oblasti dosáhl až k více než deset kilometrů vzdálenému pacifickému pobřeží.

Další požáry se šíří v okolí vnitrozemských měst Santa Clarita a Sylmar severně od největšího kalifornského města. Do boje s požáry zasáhlo již přes 500 hasičů, postupu ohně se jim však kvůli silnému větru a suchému počasí minulých týdnů nedaří zabránit. Předpověď navíc nepočítá s tím, že by se dnes povětrnostní podmínky nějak zlepšily.

Popelem lehlo již přibližně 200 budov, z toho nejméně 150 v okrese Ventura, kde shořel i velký apartmánový komplex či psychiatrická léčebna. Úřady nařídily povinnou evakuaci více než 150.000 lidí. Dnes zůstanou uzavřeny školy a veřejné budovy v ohrožených lokalitách. Oheň míří k samotnému městu Ventura, kde žije 100.000 obyvatel.

Kvůli požáru přišlo o dodávky elektřiny přes čtvrt milionu odběratelů. Kalifornie se dosud vzpamatovává z těžkých požárů, které ji kvůli velkým suchům zachvátily již v říjnu. Tehdy zemřelo v severokalifornské vinařské oblasti přes 40 lidí.

suveren ( 30. října 2019 20:13 )

Je mi líto zvířat,která si nemohou pomoci.

edifanbasten ( 7. prosince 2017 00:39 )

Jemu to neuškodí. Hůř jsou na tom ti co nemají peníze a přijdou o dům.

Zobrazit celou diskusi