EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Airbnb: Lukrativní byznys, který bere Pražanům bydlení

 

Ceny bytů dál nezadržitelně rostou. Svůj podíl na tom mají i krátkodobé pronájmy. Situace začíná být neúnosná především v centru Prahy. Kolik stojí ubytování přes Airbnb v porovnání se standardním nájmem?

Loading



 


Cena za metr čtvereční nových bytů ve třetím čtvrtletí vzrostla meziročně podle developerských údajů téměř o pětinu na 83 150 korun. Růst cen nemovitostí ale potvrzuje i Český statistický úřad (ČSÚ), podle kterého rostly ceny nemovitostí ve druhém čtvrtletí meziročně o 14,3 procenta. V evropském srovnání pak rostou ceny nemovitostí v Česku nejrychleji z Evropské unie.
Se zdražováním nemovitostí, omezováním hypotečních úvěrů ze strany České národní banky (ČNB) a růstem úrokových sazeb poptávka po vlastním bydlení pozvolna ochabuje a zájem o nájemní bydlení roste.
Vyšší ceny nemovitostí ale ukrajují majitelům výnos investičního bytu a ve snaze více vydělat stále častěji pronajímají své byty krátkodobě. Nejhorší je situace v centru Prahy, kde se nachází více než polovina celkového počtu bytů ke krátkodobým pronájmům přes platformu Airbnb.

Centrum Prahy se vylidňuje

Celkem je v Praze v nabídce krátkodobých pronájmů Airbnb zhruba tisíc bytů. Přibližně 300 z nich se nachází na Praze 1, 120 pak na Praze 2 a ve třetí městské části 115. Kolem 100 bytů ke krátkodobému pronájmu bylo v rámci analýzy společnosti Trigema za listopad 2017 zaznamenáno na Praze 10 a Praze 5. Nejméně nabídek na listopad bylo na Praze 7 a 9, kde se jejich počet pohyboval v řádu desítek bytů.
Čím více se vzdalujete od centra, tím jsou byty levnější. Nejdražší byt ke standardnímu nájemnímu bydlení byl podle veřejně dostupných záznamů 20 nejvýznamnějších domácích realitních serverů, které porovnala společnost Trigema ke konci září, na Praze 2 za 130 tisíc korun měsíčně. Nejlevnější se nacházel na Praze 10 s nájemným 5 500 korun měsíčně.
Nejžádanější jsou ke krátkodobým pronájmům dispozice 2+kk a 1+kk, které z nabídek standardních pronájmů již téměř vymizely. Pokud chcete bydlet na Praze 1, tak si připravte od 14 tisíc korun výše za garsonku o 25 metrech čtverečních. V případě, že potřebujete byt o rozměrech alespoň 40 metrů čtverečních, pak musíte do peněženky sáhnout zhruba pro 20 tisíc korun.
U krátkodobých pronájmů ale výjimka potvrzuje pravidlo. Nejdražší byt se v listopadu podle dat serveru Airbnb nacházel na Praze 4, měsíčně vyšel na 488 806 korun. Nejlevněji by se v listopadu bydlelo přes krátkodobý pronájem na Praze 6, a to za 12 827 korun měsíčně.
Pro pronajímatele je často o hodně výhodnější poskytovat své služby jako krátkodobý pronájem i proto, že průměrné sazby za takové ubytování se pohybují na mnohem vyšší úrovni, než je tomu u standardního typu pronájmu. Z pohledu celkové finanční výhodnosti jsou krátkodobé pronájmy zhruba 2krát až 3krát výnosnější,“ vysvětluje Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

Mraky nad Airbnb se zatahují

Díky Airbnb se Praha řadí k nejpopulárnějším destinacím v Evropě. Nejžádanější jsou samozřejmě byty v centru Prahy, které se kvůli tomu vylidňuje a město navíc přichází o ubytovací poplatky. Hlavní město zatím začalo majitele na jejich povinnosti upozorňovat, ale může být i hůř.
Čáru přes rozpočet udělala některým majitelům v říjnu i finanční správa, která vydala novou metodiku. Na základě této metodiky již není Airbnb považováno za pronájem, ale za ubytovací službu, což majitelům přináší řadu povinností, které mohou zvýšit náklady.

TIP: Finanční správa změnila pravidla hry Airbnb. Co se mění pro hostitele?

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

příjem z pronájmu

Jak realizovat příjem z pronájmu

Máte prázdnou nemovitosti a jejím pronájmem si chcete přivydělat. V základě máte dvě možnosti, jak si zajistit pravidelný příjem z pronájmu této nemovitosti. Můžete ji pronajmout dlouhodobě. Nebo krátkodobě v rámci ubytovacích služeb.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *