Diamant míru se vydražil za víc než 140 milionů korun. Peníze půjdou na pomoc Sieře Leone

Za 6,5 milionu dolarů, tedy v přepočtu za víc než 140 milionů korun, se v New Yorku vydražil jeden z největších známých neopracovaných diamantů na světě. Navíc peníze za jeho prodej poslouží dobré věci. Podle agentury Reuters se vrátí vládě a obyvatelům západoafrické Sierry Leone, tedy do země, kde byl diamant nalezený.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V New Yorku se dražil 709karátový drahý kámen zvaný Peace Diamond, tedy diamant míru.

V New Yorku se dražil 709karátový drahý kámen zvaný Peace Diamond, tedy diamant míru. | Zdroj: Reuters

„Sto procent hodnoty tohoto diamantu, z aukčního prodeje tohoto diamantu získá vláda a lid Sierry Leone. To se nikdy dříve nestalo," řekl Martin Rapaport, šéf americké sítě Rapaport Group, která patří k předním distributorům drahých kamenů a která dražbu organizovala.

Drahokam v březnu našel pastor v oblasti Kono na východě Sierry Leone. Duchovní ho odevzdal vládě, aby ho prodala. | Zdroj: Reuters

V New Yorku se dražil 709karátový drahý kámen zvaný Peace Diamond, tedy diamant míru. Má vejcovitý tvar a žlutozlatavou barvu. Je vysoký 6,5 centimentru a 2,5 centimetru široký. Jde o 14. největší diamant na světě a zároveň třetí největší nalezený v Sieře Leone.

Diamant je neopracovaný. Jeho cena tak může stoupnout klidně i na trojnásobek, záleží totiž na majiteli, jak ho nechá vybrousit. Podle specialisty na drahé kameny Martina Cinoltera to ale nebude jednoduché. Kámen má hned několik vad.

Drahokam v březnu našel pastor v oblasti Kono na východě Sierry Leone. Duchovní ho odevzdal vládě, aby ho prodala. Podařilo se jí to až napodruhé, protože při první dražbě v květnu ve Freetownu, hlavním městě země, odmítla nejvyšší nabídku 7,8 milionu dolarů. Tentokrát se nakonec spokojila i s nižší částkou.

I přes tuto vysokou cenu to ale rozhodně není nejdražší diamant. Aukční síň Sotheby's v Hongkongu vydražila na jaře letošního roku nejdražší diamant světa.

Za růžový exemplář pojmenovaný Pink Star zaplatil jeho nový majitel v přepočtu miliardu a 800 milionů korun. Růžový diamant má skoro 60 karátů a nahradil tak ve světovém prvenství modrý diamant Oppenheimer Blue.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme